31 Jul 2013 2 comments

Resepi Coctail Susu Buah Buahan

Resepi Coctail Susu Buah Buahan -
Resepi Coctail Susu Buah-Buahan. Resepi Minuman Popular di Musim Perayaan Coctail Buah. Panduan Membuat Coctail Buah-Buahan dengan Susu. Minuman yang sedap, Mudah disediakan dan bahan-bahan resepi senang diperolehi. Resepi Coctail Susu Buah-Buahan, langkah-langkah serta cara menyediakan Coctail Susu Buah-Buahan. Tips dan Panduan Minuman Hari Raya dan Air Istimewa. Resepi Coctail Susu Buah-Buahan Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013. Juadah Aneka Ragam dengan sedikit sentuhan Moden. Maksud Minuman Coctail.

Resepi Coctail Susu Buah Buahan

Bahan-Bahan Coctail Susu Buah-Buahan

  • 1 kotak susu HL low (1 liter)
  • 1 tin air buah2an dalam tin
  • 1 cawan gula
  • Air batu mengikut citarasa

Cara Menyediakan Coctail Susu Buah-Buahan

  • Campurkan susu dan buah dalam tin ke dalam bekas yang sesuai
  • Seterusnya masukan gula dan air batu

Tips Coctail Susu Buah-Buahan

Jika menggunakan susu cair, sukatannya ialah 1 tin susu cair + air masak 3 cawan dan 1 sudu besar esen vanilla

Koleksi Resepi Minuman Raya Popular

Resepi Coctail Buah-Buahan Terkini. Cara menyediakan Coctail Susu Buah-Buahan.  Resepi Coctail Susu Buah-Buahan http://mememoitie.blogspot.com/2013/07/resepi-coctail-susu-buah-buahan.html Tip dan Panduan Coctail Buah-Buahan. Panduan Hidangan Lengkap dan Mudah. Selamat mencuba.

27 Jul 2013 2 comments

Resepi Biskut Makmur Tradisional

Resepi Biskut Makmur Tradisional -
Resepi Biskut Makmur Tradisional. Resepi Kuih dan Biskut Raya Popular, Biskut Makmur Tradisional. Panduan Membuat Kuih Raya Istimewa Biskut Makmur. Biskut yang sedap dengan Resepi Mudah dan bahan-bahan resepi senang diperolehi. Resepi Biskut Makmur, langkah-langkah serta cara menyediakan Biskut Makmur. Tips dan Panduan Biskut Raya dan Kuih Muih Tradisional. Resepi Biskut Makmur Citarasa Terkini. Merujuk Buku Koleksi Resepi Baru 2013 Kuih Raya Aneka Ragam dengan sedikit sentuhan Moden. 

Resepi Biskut Makmur Tradisional

Bahan-Bahan Resepi Biskut Makmur Tradisional

  • 1 kilo tepung gandum (dijemur hingga garing) 
  • 1/2 senduk nasi tepung kanji 
  • 2 senduk nasi serbuk susu (Nespray) 
  • 1 tin minyak ghee QBB (sedang besar) 
  • 2 biji merah telur 2 peket gula ising (untuk tabur atas kuih) 
  • 1/2 kilo kacang tanah (diaru dan dibuang kulit dan tumbuk) 
  • Sedikit garam halus Bahan

Cara Menyediakan Biskut Makmur Tradisional

Gaul tepung gandum bersama tepung kanji, serbuk susu, sedikit garam dan gaul rata. Ketepikan. Kacau minyak sapi hingga lembut, bubuh merah telur sebiji-sebiji, gaul rata. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit (tidak terlalu lembut - agak boleh dibentuk). Tutup dengan kain putih lembab dan biarkan selama 1 jam. Sementara itu kacang tumbuk tadi digaul dengan sedikit gula dan minyak sapi untuk dijadikan inti. 

Ambil adunan tepung tadi, agak-agak sebesar ibu jari dan masukkan inti kemudian bulat-bulatkan. Buatlah sehingga adunan habis dan bakar dengan suhu 180F. Bila masak, keluar dan sejukkan, kemudian barulah ditabur dengan gula ising, dan susun dalam bekas kaca yang kedap udara. (Catatan: Puan-puan juga boleh menambahcantikkan dengan mengubah gula ising pada gula kastor dengan membubuh sedikit warna kegemaran puan-puan, dan tabur pada biskut ini. Hasilnya nanti, bagaikan serpihan kristal berkilau pada biskut itu nanti.

Koleksi Resepi Biskut Raya

Resepi Biskut Raya Terkini. Cara menyediakan Biskut Makmur dan Kuih Muih Tempatan.  Resepi Biskut Makmur Tradisional  http://mememoitie.blogspot.com/2013/07/resepi-biskut-makmur-tradisional.html Tip dan Panduan Kuih Muih Tempatan. Panduan Hidangan Lengkap dan Mudah. Selamat mencuba.

 
;