Bahan bahan:
- Ikan Cencaru
- Daun pisang
- minyak
- cili api *
Bahan A:
- Lada besar
- bawang ptih
- bawang merah
- kunyit hidup
- halia
- tomato buah
- serai(hiris)
- garam
Cara cara:
- Campurkan semua bahan A, tumbuk. Jangan blend sbb xnak ade air.
- Isi sambal ke dalam perut ikan dan luar ikan, balut dgn daun pisang.
- Panaskan kuali, letak minyak 2 sudu, masukkn ikan, guna api kecil, tutup ikan guna tutup periuk.
- Biarkan 5 minit. Buka dan letak minyak 1 sudu.
- Balikkan ikan dan tunggu sampai masak. Siap, perah limau mase nk mkn.
*Jika mahu lebih pedas campurkn cili api semasa menumbuk.
Ikan Cencaru bakar shared from shaed
Republish by The CC Resepi