23 May 2014 0 comments

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK -



Bahan-bahan perap:

500 gram daging - hiris

2 sudu besar kicap pekat karamel

3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)


Bahan-bahan kisar:

3 batang serai

sedikit lengkuas

1 biji bawang besar

7 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

15 tangkai lada kering

1/3 cawan prune@kismis hitam

Bahan-bahan tumis:

Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka

5 biji bawang merah - dimayang

>< 1-2 sudu besar rempah kurma

2 sudu besar kerisik

minyak masak secukupnya

sedikit air asam jawa

garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika.

2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.

3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.



DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek batik biskut marie

Kek batik biskut marie -

Bahan bahan:

•200gm milo

•250gm butter

•3sudu makan serbuk koko

•1tin kecil susu pekat manis

•Biskut marie






Cara-cara membuat :

1.Alaskan Loyang dengan plastik, biarkan plastic melebihi Loyang, jadi dengam mudahnya kek senang dikeluarkan apabila kek dah sejuk

2.Cairkan butter alam dengan menggunakan api yang agak kecil

3.Setelah cair, masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul hingga sebati dan masukkan juga serbuk koko

4.Gaul hingga halus dan tak berketul lagi

5.Setelah pekat, susun biskut marie dalam Loyang kemudian curahkan sebahagian adunan tadi dan ratakan, lapis lagi biskut marie, curahkan adunan dan ratakan

6.Seterusnya … ulang hingga habis adunan dan sejukkan dalam peti ais







Kek batik biskut marie shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;