Bahan-bahan perap:
500 gram daging - hiris
2 sudu besar kicap pekat karamel
3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)
Bahan-bahan kisar:
3 batang serai
sedikit lengkuas
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
15 tangkai lada kering
1/3 cawan prune@kismis hitam
Bahan-bahan tumis:
Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji bawang merah - dimayang
>< 1-2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika.
2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.
3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.
DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK shared from shaed
Republish by The CC Resepi