Secukup rasa , alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN:
1 kilo ikan parang segar
2 batang serai - dititik
1 bunga kantan - dibelah dua
8 biji kacang bendi - dipotong 2
8 biji kacang bendi - dipotong 2
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
air secukupnya
air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DI BLEND:
15 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 cm belacan
*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau . Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak . Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.
Masukkan semua ikan parang , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti ikan parang boleh pecah . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Masukkan semua kacang bendi yang di potong 2 .
Biar kuah mendidih sehingga ikan masak boleh la di matikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan parang dan bendi terus masak di dalam wap panas kuah.
Asam pedas ikan parang shared from Nennie
Republish by The CC Resepi