19 Jan 2015 0 comments

Asam pedas ikan parang

Asam pedas ikan parang -
Secukup rasa , alhamdulillah .








BAHAN-BAHAN:



1 kilo ikan parang segar

2 batang serai - dititik

1 bunga kantan - dibelah dua

8 biji kacang bendi - dipotong 2

Asam jawa secukup rasa atau asam keping

Segenggam daun kesum/ 1 ikat

air secukupnya

Garam dan gula secukup rasa



BAHAN-BAHAN DI BLEND:



15 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut

4 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 inci lengkuas

2 inci halia

3 cm belacan




*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.


CARA MEMASAK:

Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau . Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak . Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.




Masukkan semua ikan parang , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti ikan parang boleh pecah . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Masukkan semua kacang bendi yang di potong 2 .







Biar kuah mendidih sehingga ikan masak boleh la di matikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan parang dan bendi terus masak di dalam wap panas kuah.









Asam pedas ikan parang shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
0 comments

Roti Puri

Roti Puri -



Bahan-bahan:


  • 1 cawan Tepung Gandum

  • ¼ sudu besar Garam

  • ½ cawan Air ( mengikut keperluan )


Cara membuat:

1.Satukan kesemua bahan dalam mangkuk dan letak air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh.

2.Pastikan sehingga tangan tiada lagi sisa doh, doh mudah dibentuk, bentukkan saiz bebola mengikut permintaan anda sendiri. Kemudian canaikan menggunakan tangan atau rolling pin sehingga nipis.

3.Minyak yang panas untuk menggoreng – Gorengkan doh yang telah dicanai dalam minyak yang panas. Setelah menggelembung, balikkan. Goreng hingga kuning, siap.





Petua 1: Sentuh di bahagian tengah doh supaya roti menggelembung.

Petua 2: Pastikan doh yang dicanai benar-benar nipis baru roti akan menggelembung.

Petua 3: Nak bagi sedap boleh tambah 1 sudu besar marjerin, 1 sudu besar gula dan 1 sudu kecil baking powder. Ikut bajet masing-masing, ya.

Boleh makan dengan kari, sambal sardin, sambal ikan bilik dan apa-apa pencicah yang menyelerakan anda.





Roti Puri shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;