26 May 2015 0 comments

Biskut Badam Coklat Chips

Biskut Badam Coklat Chips -
Biskut Badam Coklat Chips
Bahan bahan:
  • 250g mentega
  • 70g gula halus
  • 80g gula perang
  • 1 biji telur
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 60g kacang badam/walnut - dibakar sebentar
  • 40g badam/walnut
  • 250g coklat chips

Bahan Ayak:
  • 300g tepung
  • 10g serbuk koko
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik 
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 50g susu tepung

Cara cara:
  1. Pukul mentega, gula halus, gula perang dan esen vanilla hingga sebati.
  2. Masukkan telur dan telur kuning, pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan yang telah di ayak perlahan-lahan sambil di pukul.
  4. Campurkan badam dan cip coklat, kemudian imasukkan ke dalam adunan.
  5. Gaulkan rata.
  6. Bentukkan mengikut citarasa dan letakkan di atas dulang yang telah di lengserkan dengan mentega.
  7. Bakar selama 20 minit di dalam oven pada suhu 170 darjah selama 20 minit


Biskut Badam Coklat Chips shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments

Resepi Biskut Kelapa

Resepi Biskut Kelapa -
 Biskut Kelapa
Bahan-Bahan:
  • 250g mentega
  • 80g tepung jagung diayak
  • 250g tepung naik sendiri diayak
  • 80g kelapa kering, kisar halus
  • 120g  gula kastor
  • 2 biji kuning telur
  • Kelapa kasar
  • Telur putih
  • Ceri merah @ coklat cair 

Cara cara:
  1. Putar mentega dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan kuning telur. Putar sebati.
  3. Masukkan kelapa kering yang dikisar, diikuti tepung jagung dan tepung gandum.
  4. Kacau sehingga mendapat doh yang lembut. Tambahkan sedikit tepung jika doh agak lembik.
  5. Biarkan doh seketika sekitar 15 minit.
  6. Terap mengikut acuan. Sapu bahagian atas dengan  putih telur dan taburkan dengan kelapa kering.
  7. Bakar di dalam oven  pada suhu 160 darjah celcius selama 20 minit @ sehingga masak.


Resepi Biskut Kelapa shared from shaed
Republish by The CC Resepi
 
;