22 Jul 2015 0 comments

Juadah raya Aidilfitri - soto

Juadah raya Aidilfitri - soto -
Soto ayam ni saya masak pada hari raya ke 2 . Tiap kali saya beraya di kampung suami , saya mesti masa soto ayam ni sebab ipar-duai dan mak/abah mertua suka makan soto ayam . Kalau dulu saya akan siat-siat isi ayam tapi sejak tahun sudah saya hanya pokok ayam menjadi ketulan kecil , leceh juga nak cari isi ayam dan agak kurang hygienic la bila kita sentuh isi ayam yang nak dihidang dan di makan orang lain . Alhamdulillah soto ni sedap secukup rasa .


BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam
1 peket suhun
1 peket bawang goreng segera- kalau boleh buat sendiri lagi sedap
1 peket nasi impit segera- direbus
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 peket sup bunjut
200 grm taugeh
2 liter air (boleh tambah)
Sedikit kacang goreng
Garam secukup rasa

BAHAN UNTUK PERGEDIL :
10 biji ubi kentang (saiz besar)
1 peket daging cincang
1 biji telur
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia

BAHAN REMPAH :
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
Ke semua bahan ini digoreng tanpa minyak selama 5 minit dengan api sederhana besar dan kemudian semuanya dikisar sampai halus.

BAHAN SAMBAL KICAP :
15 biji cli api
3 ulas bawang putih
Kicap manis secukupnya

CARA MEMASAK :
Bersihkan ayam dan dipotong jadi ketulan-ketulan kecil , ketepikan dulu . Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar , goreng sehingga wangi dan kemudian masukkan pula bahan-bahan rempah yang sudah dikisar dan kacau sekejap sampai wangi lebih kurang dalam 4-5 minit , api dapur mesti la sederhana besar saja.
Kemudian masukkan semua air dalam dan juga semua ayam yang sudah dibersihkan tadi . Masukkan sup bunjut dan kacau sekejap , biarkan sup mendidih dan ayam masak . Masukkan garam secukup rasa ke dalam sup dan juga daun sup/bawang yang sudah diracik halus-halus.
Untuk membuat pergedil pulak -Kupas semua ubi kentang dan dipotong kecil-kecil kemudian digoreng sampai kekuningan dan masak . Tumbuh semua ubi kentang ini sehingga lumat kemudian boleh di masukkan sebiji telur , daun bawang yang diracik halus secukupnya dan garam secukup rasa . Gaul semua bahan sehingga sebati kemudian adunan ini boleh la di bentuk seperti sebiji bola kecil dan ditekan leper dan buatlah sehingga habis semua adunan pergedil ini . Panaskan minyak yang mencukupi untuk mengoreng pergedil ni , pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk yang sesuai dan telur ini dipukul sedikit macam nak buat telur dadar , celupkan ketulan pergedil dalam telur ini dan terus di goreng sehingga masak kekuningan semua pergedil ini.
Goreng suhun , celur bihun dan taugeh sehingga lembut dan boleh la di potong nasi impit.

Anak-anak saya sedang menguli pergedil .



Juadah raya Aidilfitri - soto shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
0 comments

Acar Kofta (Achari Mutton Meatballs)

Acar Kofta (Achari Mutton Meatballs) -



Olahan daging kambing orang Asia Selatan memang tidak diragukan lagi, full spicy dan tasty! 
Makanya saya lebih suka menggunakan resep negara asal suami jika berhubungan dengan yang namanya daging kambing, baik daging cincang maupun daging kambing biasa. Banyak sich resep negara lain yang juga enak, tapi orang sana mengolah daging kambing tanpa menyisakan bau prengus ataupun amis samasekali. 

Cara mengolahnyapun ada berbagai macam, kali ini saya ingin menyajikan olahan daging kambing giling. Meski saat ini sedang musim panas tapi cuaca tidak terlalu panas kok, jadi bolehlah sesekali menyajikan masakan kambing hehe.......

Mari bagi yang pengen nyobain resep ini buat persiapan Lebaran Haji nanti, kelamaan yak ? kalo saya menyajikan ini buat lebaran Idhul Fitri besok Jum'at. Ganti menu, biasanya saya masak rendang :D.

Paling enak, menu ini disajikan dengan chapatii atau naan, tapi saya kurang suka chapati, makanya saya bikin tortilla, resep homemade tortilla bisa dilihat disini : Homemade Tortilla


Oh ya mungkin ada yang belum begitu faham dengan bumbu-bumbu aneh yang dipakai diresep ini. Baiklah akan saya perlihatkan fotonya, karena saya juga tidak begitu faham nama-namanya dalam bahasa Indonesia, saya takut keliru. Jadi lebih baik lihat penampakannya saja. 


Sumber resep : disini

Bahan

Bola daging
250 gr daging kambing giling
1 sdt jahe dan bawang putih parut
1/2 sdt ketumbar bubuk
1/2 sdt cabe bubuk
1/4 sdt kunyit bubuk
1/4 sdt garam masala
1 cabe rawit (potong-potong)---optional
2 sdm daun ketumbar (cincang kasar)
3-4 sdm tepung panir
1 butir telur
Garam
Minyak zaitun


Kuah/Gravy
1 sdt mustard seed (saya googling dalam bahasa Indonesia : biji sawi, benarkah?)
1 sdt fennel seed (adas manis)
1/2 sdt fenugreek seed (biji kelabat/Hilba/Hulba)
1/2 sdt jintan
3 butir cengkeh
1/2 sdt cabe bubuk
2 buah bawang bombay (cincang halus)
2 buah tomat (iris-iris kecil)
1 sdm parutan jahe dan bawnag putih
1/2 sdt kunyit bubuk
1 sdt ketumbar bubuk
1 sdm air perasan jeruk nipis
1 1/2 cup air
Garam


Cara Memasak

Bola daging
1. Campur semua bahan, aduk rata.
2. Basahi tangan dengan sedikit minyak zaitun, ambil adonan daging dan bulatkan.
3. Panaskan sedikit minyak zaitun diwajan menggunakan api rendah. Jika sudah panas, masukkan
    bola daging dan goreng. Untuk membalik bola daging, cukup dengan menggoyang-goyangkan
    secara hati-hati wajan sampai posisi bola daging berbalik, Atau bisa gunakan sutil atau sendok.
4. Angkat dan gulingkan diatas tissue dapur untuk menyerap kelebihan minyak. Sisihkan.



Kuah
1. Sangrai : jintan, fenugreek seeds, mustrad seeds, cengkeh sampai harum. Jika sudah angkat dan
    haluskan. Sisihkan.


2. Panaskan minyak zaitun di wajan.
3. Goreng bawang bombay sampai lembut dan kecoklatan.
4. Masukkan parutan jahe dan bawang putih. Aduk-aduk dan goreng sampai harum.
5. Masukkan cabe bubuk, kunyit bubuk dan ketumbar bubuk, aduk rata. Masak utk lk. 1 menit.
6. Masukkan tomat, masak menggunakan api kecil sambil sesekali diaduk. Masak sampai tomat
    matang (minyak keliatan terpisah), lk. 15 menit.
7. Masukkan bumbu sangrai dan bola daging dan garam, aduk rata dengan hati-hati.
8. Tambahkan air, aduk rata.
9. Masak menggunakan panas tinggi sampai kuah mengental.
10. Kecilkan api pada level rendah (level 2), tutup panci dan teruskan memasak sampai kuah
      menyusut dan kental lk. 20 menit.
11. Angkat dan sajikan bersama chapatti atau tortilla atau Naan.




Acar Kofta (Achari Mutton Meatballs) shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
 
;