19 Aug 2015 0 comments

Ikan Patin Masak Tempoyak

Ikan Patin Masak Tempoyak -  Ikan Patin Masak Tempoyak Bahan-bahan:     1 ekor Ikan Patin     15 biji Cili Padi     1 inci Kunyit Hidup     2 sb Tempoyak     Daun kesom     2 keping Asam Keping     Bunga Kantan     Timun     Garam secukup rasa     Sedikit Gula  ( resepi ini mmg x guna bawang..) Cara-cara: Kisar cili padi, Kunyit, tempoyak dan air secukupnya Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, seterusnya

Ikan Patin Masak Tempoyak shared from shaed
Republish by The CC Resepi
18 Aug 2015 0 comments

Ayam Masak Ros

Ayam Masak Ros -

Ayam Masak Ros
Sumber :  CMG@Tiffinbiru.com

Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
3/4 camca teh garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
3 camca besar cili kisar
2 camca besar tomato puree
3 camca besar sos cili
2 camca besar sos tomato
2 batang serai, diketuk
1/4 cawan kismis
1/3 cawan susu sejat
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
Hirisan daun sup untuk hiasan

Bahan Kisar Halus
1  biji bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih

Bahan Tumis
1 biji bawang besar hiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Penyediaannya :
1.  Goreng ayam 1/2 masak, angkat dan toskan. Cedok keluar minyak tadi dan tinggalkan kurang lebih 1/3 cawan. Masukkan bahan2 tumis dan masak hingga layu dan harum. Tambah serai, kismis dan bahan2 kisar halus. Kacau rata dan masak hingga wangi.
2.  Tambah cili kisar, kacau rata, masukkan sos cili, sos tomato dan tomato puree, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga naik minyak.  Masukkan ayam, gaul rata dan tuang air. Kacau rata dan masak hingga pekat.
3. Tambah susu cair, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa (mesti ada rasa manis sedikit). Masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup sebelum dihidangkan bersama nasi putih atau sebarang nasi berperisa. Kalau suka boleh juga hiaskan dengan kacang pis.
Ayam Masak Ros


Ayam Masak Ros shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;