5 Sept 2015 0 comments

Lasagna San Remo

Lasagna San Remo -

Lasagna San Remo

Bahan-bahan
250gm San Remo Instant Lasagna

Sos Daging
2 sudu besar minyak masak / zaitun
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1 batang carrot, cincang
2 biji tomato, potong dadu
500gm daging cincang
1 tin kecil tomato puree
2 tin kecil sos tomato Prego
2 cawan air / air rebusan ayam
garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Taburan :  Keju Mozzarella secukupnya

Penyediaannya :
1.  Panaskan minyak, Masukkan bawang putih, bawang besar dan carrot, masak hingga layu.
2.  Masukkan daging cincang, masak hingga daging berubah warna.  Masukkan sos tomato dan air, perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada sulah.
3.  Reneh selama 20 minit.  Angkat dan ketepikan.

Sos Keju
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu cair
100gm parutan keju Cheddar

Penyediaan :
1.  Cairkan mentega di dalam periuk, masukkan tepung gandum dan kacau hingga rata.
2.  Masukkan susu cair dan kacau hingga agak pekat.  Perasakan dengan secubit garam dan serbuk lada sulah.
3.  Masukkan parutan keju Cheddar dan kacau hingga keju cair.

Cara-cara Penyediaan Lasagna
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.
2.  Leser sedikit mentega dalam bekas tahan panas.
3.  Lapis Lasagna dengan sos keju, lapisan kedua pula dengan sos daging ulangi langkah hingga 4 lapisan.  Lapisan atas, tabur dengan parutan keju Mozzarella.
4.  Bakar selama 25-30min bergantung pada saiz acuan sehingga masak.

Tips :  Pastikan kepingan lasagna di tutupi dengan sos daging hingga rata untuk melembutkan kepingan lasagna. atau mencelurkan kepingan lasagna terlebih dahulu di dalam air mendidih yang di letak sedikit minyak zaitun,  Toskan terlebih dahulu.
Lasagna San Remo




Lasagna San Remo shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Sept 2015 0 comments

Rendang Samudera

Rendang Samudera -

Rendang Samudera
Resipi :  Alinah Binte Ali
Sumber :  FB Lina Latif

Bahan A - di kisar
20 tangkai lada merah segar
20 biji bawang merah kecil
15 biji bawang putih
4 batang serai - ambil bahagian putih sahaja
4 biji cengkih
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 biji buah pelaga

Bahan B
4 helai daun limau purut
4 helai daun kunyit
1 kg daging - potong ikut suka

Bahan C
500ml santan kotak / santan segar
1 cawan kerisik

Bahan D
Gula dan garam secukup rasa

Penyediaan :
1.  Tumis bahan (A) hingga pecah minyak.  Masukkan bahan (B) dan balik-balikkan hingga rata.  Masak hingga mendidih dan daging empuk.
2.  Masukkan bahan (C), kacau hingga bergaul rata.  Reneh dengan api perlahan dan akhir sekali perasakan dengan bahan D secukupnya.  Masak hingga kuah sedikit pekat.
Rendang Samudera



Rendang Samudera shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;