13 Dec 2015 0 comments

Seafood Platter Ala Shell Out

Seafood Platter Ala Shell Out -

Seafood Platers Ala Shell Out

Bahan-bahan 
Sotong - potong atau kelar
Ketam
Kepah
Udang
Lobster
dan lain-lain makanan lauk yang di sukai
1 biji jagung - potong 4
1 batang carrot - potong 4

Bahan Kisar
30 tangkai cili kering - rebus dan kisar halus
1 labu bawang besar
1 in halia
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Minyak untuk menumis

Bahan Tumis dan Perasa
5 ulas bawang putih - cincang halus
3 sudu besar pes cili Thai atau pes tomyam
3 sudu besar sos cili
Gula dan garam secukup rasa

Penyediaan
  1.  Didihkan air secukupnya bersama potongan jagung dan carrot.  Celur ketam, angkat dan toskan. Celur satu persatu setiap jenis seafood dan toskan airnya.
  2. Tumis bawang putih hingga garing, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air, pes cili thai, sos cili, gula dan garam, masak hingga pecah minyak. Gaul bersama seafood yang di celur tadi bersama jagung dan carrot.  Perah lemon semasa menghidang. 
Seafood Platter Ala Shell Out


Seafood Platter Ala Shell Out shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Dec 2015 0 comments

Kek Puding Karamel / Caramel Pudding Cake

Kek Puding Karamel / Caramel Pudding Cake -

Kek Puding Karamel / Caramel Pudding Cake
Resipi :  Puan Munira Baharum

Bahan Karamel / Gula Hangus
4 sudu besar gula pasir

Tabur gula pasir merata ke dalam loyang 9x9in, panaskan dengan api kecil hingga gula menjadi karamel, apabila gula menjadi karamel, ratakan ke seluruh loyang dengan mengoyangkan loyang ke kiri dan kanan tanpa mengacaunya menggunakan senduk atau sudu .  Ketepikan.

Bahan Kastard
1 tin susu cair /susu sejat
80 gram gula kastor
1 sudu teh vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur

Satukan semua bahan dan whisk perlahan hingga sebati.  Tapis ke dalam loyang berisi karamel tadi. Ketepikan.

Kek Span - Bahan A
140 gram tepung gandum
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45ml minyak

Meringue - Bahan B
6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh cream of tar-tar

Penyediaan :
  1. Bahan A :  Pukul telur kuning, air, minyak dan gula hingga kembang.  Masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder tadi sedikit demi sedikit.  Putar perlahan hingga bergaul rata.
  2. Bahan B :  Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula dan cream of tartar. Pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan.
  3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam adunan A, kaup balik dengan spatula hingga sebati
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, masukkan ke dalam bekas dan letak pewarna dan perisa yang di sukai.
  5.  Ambil 3 sudu besar adunan berwarna dan tuang ke atas karamel di dalam loyang tadi.  Adunan kek akan terapung diatas permukaan kastard.  Goyangkan sedikit adunan dengan sudu supaya merata.  Kemudian, ikuti dengan 3 sudu besar adunan berwarna yang lain, Ulangi berselang seli adunan hingga habis.
  6. Panaskan oven pada suhu 180c selama 10 minit.  Letak loyang berisi kek ke dalam satu lagi loyang lebih besar yang di isi air panas.  Bakar dengan kaedah double boiler selama 40minit pertama menggunakan api bawah sahaja.  Tukar kepada api atas dan bawah dan bakar selamat 15minit lagi hingga masak.
Biarkan kek sejuk dahulu, kemudian terbalikkan perlahan2 dengan lapisan karamel berada di atas. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Kek Puding Karamel / Caramel Pudding Cake


Kek Puding Karamel / Caramel Pudding Cake shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;