28 Dec 2015 0 comments

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi -

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan (Ingredient)


Cara-cara :
  1. Jika menggunakan kulat yang masih basah, keringkan dahulu di bawah terik matahari hingga kering untuk mengelakkan ia hancur ketika di masak.
  2. Kemudian cuci dan buang bahagian pangkal yang keras dan sisa kulit kayu.  Rendam dan bilas hingga bersih.
  3. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit hingga lumat.  Masukkan ikan bilis dan cili padi dan tumbuk kasar.
  4. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai, santan dan kulat.  Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.  Masak dengan api sederhana hingga mendidih, sambil di kacau perlahan.
Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
26 Dec 2015 0 comments

Kuzi Kambing Kelantan

Kuzi Kambing Kelantan -

Kuzi Kambing Kelantan

Bahan-bahan
1kg daging kambing + 1/2 kg tulang rusuk kambing

Bahan Perap
1 sudu kecil garam
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih

Tumbuk hingga lumat dan lumurkan pada daging, perap 2 jam

Bahan Goreng
15 biji bawang merah - di hiris
10 ulas bawang putih - di hiris
2 inci halia - di hiris
3 biji ubi kentang - potong sederhana besar
1/2 cawan biji gajus atau (badam yang di rendam dan di buang kulitnya)
1/2 cawan kismis
1 cawan minyak untuk menggoreng

Panaskan minyak, goreng bawang merah, bawang putih dan halia hingga garing. Angkat dan toskan.  Kemudian goreng ubi kentang hingga masak, angkat dan toskan.  Di ikuti biji gajus dan kismis, goreng sebentar, angkat dan toskan.  Akhir sekali masukkan daging kambing, tambah minyak jika perlu dan goreng setengah masak.  Angkat dan toskan.

Bahan Rempah Kuzi
4 sudu besar rempah kuzi + 1 sudu besar rempah kari daging + sedikit air, gaul rata
Rempah 4 sekawan (2 batang kulit kayu manis, 8 biji bunga cengkih, 4 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga, dibuang kulit)
2 tin susu cair
Satu tin kecil tomato puri / 1 botol kecil sos tomato
2 cawan bawang goreng + sedikit air, kisar dan jadikan pes
3-4 cawan air atau secukupnya
garam, gula, gula melaka dan perasa secukupnya
2 sudu besar jus lemon / jus limau nipis

Pelengkap :  Hirisan daun ketumbar, biji gajus goreng, bawang goreng

Cara Membuatnya :

  1.  Ambil 1 cawan minyak gorengan kambing tadi,  tumis rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga  cengkih, bunga lawang, buah pelaga) hingga naik bau.  
  2. Kemudian masukkan rempah kuzi dan rempah kari daging, Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging kambing bersama bahan goreng, susu cair, tomato puri dan pes bawang  goreng.
  4. Masukkan 3 cawan air atau secukupnya. Renehkan dengan api sederhana, biarkan mendidih dan perasakan dengan garam, gula, gula merah, jus lemon dan perasa.  Perlahankan api dan reneh sehingga daging empuk dan kuah hampir pekat.
  5. Untuk menghidang, tabur bawang goreng, daun ketumbar, biji gajus atau badam sebagai hiasan pelengkap.  Enak di hidang bersama roti, nasi minyak atau beryani
Kuzi Kambing Kelantan


Kuzi Kambing Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;