28 Dec 2015 0 comments

Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu

Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu -

Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu

Bahan-bahan (Ingredient)



Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan, gaul rata.
  2. Leser acuan baulu dengan minyak dan panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
  3. Tutup api dan masukkan adunan ubikayu hingga penuh.
  4. Panaskan oven pada suhu 190C, masukkan acuan ke dalam oven dan bakar selama 30-35minit atau hingga permukaan atas keperangan.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuannya.
Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu


Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi -

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan (Ingredient)


Cara-cara :
  1. Jika menggunakan kulat yang masih basah, keringkan dahulu di bawah terik matahari hingga kering untuk mengelakkan ia hancur ketika di masak.
  2. Kemudian cuci dan buang bahagian pangkal yang keras dan sisa kulit kayu.  Rendam dan bilas hingga bersih.
  3. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit hingga lumat.  Masukkan ikan bilis dan cili padi dan tumbuk kasar.
  4. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai, santan dan kulat.  Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.  Masak dengan api sederhana hingga mendidih, sambil di kacau perlahan.
Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi

Kulat Sisir / Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;