2 Jan 2016 0 comments

Tepung Boko Ubikayu

Tepung Boko Ubikayu -

Tepung Boko Ubikayu
Sumber :  FB Elani Abd Kadir / Kak Jie Jie)

Bahan-bahan (Ingredient)



Satukan semua bahan, jus pandan dan pewarna hijau, gaul rata dan masukkan ke dalam loyang.  Kukus selama 30 minit. Angkat dan ketepikan.

Kepala Santan
200ml santan kotak
500ml air
2 sudu kecil garam
4 - 5 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan- simpul

Satukan semua bahan, tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga pekat.  Sentiasa di kacau supaya tidak hangus.

Untuk menghidang masukkan ubikayu yang di kukus ke dalam mangkuk dan curahkan kepala santan.

Tepung Boko Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Dec 2015 0 comments

Puding Roti Karamel Kukus / Steamed Caramel Bread Pudding

Puding Roti Karamel Kukus / Steamed Caramel Bread Pudding -

Puding Roti Karamel Kukus / Steamed Caramel Bread Pudding
Resepi : Embunrosaliza

Bahan-bahan (Ingredient)



Cara- cara :
  1. Masukkan gula ke dalam loyang, panaskan dengan api kecil hingga menjadi gula hangus. Perlahan-lahan masukkan 1 sudu besar air panas, ratakan di dalam loyang.  Ketepikan.
  2. Carikkan roti kecil-kecil, masukkan ke dalam pengisar bersama air, susu sejat dan susu pekat manis. Kisar hingga halus.
  3. Masukkan telur dan esen vanila.  Whisk hingga sebati.
  4. Tuang ke dalam loyang berisi karamel dan kukus di dalam pengukus yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 30-40 minit hingga masak.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di potong.

Puding Roti Karamel Kukus / Steamed Caramel Bread Pudding


Puding Roti Karamel Kukus / Steamed Caramel Bread Pudding shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;