10 Jan 2016 0 comments

Soto Ayam

Soto Ayam -

Soto Ayam

Kuah Soto

Bahan-bahan (Ingredient)



Bahan Kisar

Bahan-bahan (Ingredient)



Serbuk Rempah

Bahan-bahan (Ingredient)



Penyediaan :

  1. Tumis bahan kisar, serai, serbuk rempah, hingga naik bau.  Masukkan ayam dan air, rebus hingga ayam masak.
  2. Keluarkan ayam, sejukkan dahulu dan siatkan isinya.
  3. Perasakan kuah soto dengan garam dan kiub pati ayam.  Didihkan sekali lagi.
  4. Hidang kuah soto bersama nasi himpit, pelengkap hidangan dan sambal kicap.

Pelengkap Hidangan
Nasi himpit siap guna, rebus hingga masak, potong kecil
Kacang tanah - digoreng
Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Suun goreng
Isi ayam yang di siat

Sambal Kicap
5-6 biji cili api
2 ulas bawang putih
1 hiris halia
2 sudu besar kuah soto
3-4 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak

Kisar hingga halus kemudian Masak sebentar di atas dapur.

Soto Ayam


Soto Ayam shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Jan 2016 0 comments

Buko Pandan

Buko Pandan -

Buko Pandan

Bahan-bahan (Ingredient)


Satukan bahan jeli pandan dan masak hingga mendidih.  Tuang ke dalam bekas kecil dan biarkan sehingga beku.  Kemudian potong kiub kecil.  Ketepikan.

Bahan-bahan (Ingredient)

Bahan B


Cara-cara :
  1. Didihkan air yang banyak.  Masukkan sago, didihkan hingga sago menjadi jernih.  Toskan dan alirkan air paip untuk membuang kanjinya.  Toskan.
  2. Dalam mangkuk, satukan sago, isi kelapa, susu pekat, whipping cream dan kiub jeli pandan.  Gaul rata dan simpan di dalam peti sejuk.
  3. Enak di hidang dingin begitu saja atau bersama ais cream.


  Buko Pandan


Buko Pandan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;