19 Jul 2016 0 comments

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup -

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup

Bahan-bahan
1 tub tauhu jepun - potong
2 ulas bawang putih cincang
2 ulas bawang merah - mayang
2 hiris halia - potong lidi
100gm isi ayam - cincang halus
2 kelobak bok choy (kobis cina)
Bunga Lily Kering
50gm Suhun
50gm fucuk
5 cendawan hitam kering
1/2 sudu besar stok ayam atau 1/2 kiub ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
Air secukupnya
Daun bawang dan daun sup - hiris
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan :

  1. Rendam Suhun, Fucuk dan Cendawan hitam dalam air panas hingga kembang, Toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.  Goreng bawang putih dan bawang merah hingga perang, Masukkan halia dan isi ayam.  Masak hingga ayam berubah warna.
  3. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan cendawan, kobis cina, bunga lili, suhun dan fucuk.
  5. Perasakan dengan stok ayam dan serbuk lada sulah.
  6. Masak sebentar sehingga semuanya lembut.
  7. Masukkan ke dalam mangkuk dan tabur daun sup dan daun bawang hiris.

Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup


Sup Tauhu Jepun / Japanese Bean Curd Soup shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
18 Jul 2016 0 comments

Air Lai Chee Kang

Air Lai Chee Kang -

Air Lai Chee Kang

Bahan-bahan
2 liter air
3 helai daun pandan - simpul
4 sudu besar barli
1 biji buah Lo Han Ko - ketuk sikit
Biji Teratai
Halwa kundur kering
Longan kering
Kurma merah
Cendawan putih
Kembang semangkuk - rendam air panas dan tos
Kismis
Kacang
Biji selasih - rendam, toskan
Gula batu perang dan gula pasir

Penyediaan :
Rebus air, daun pandan, barli, longan, biji teratai dan cendawan putih hingga empuk.
Masukkan kundur, kurma merah, kembang semangkuk, lo han ko dan kismis.
Masukkan gula dan rasakan manis sesuai selera.
Enak di hidang panas atau dingin
Untuk hidangan dingin, tambahkan ais, selasih, kacang atau cincau.

Air Lai Chee Kang


Air Lai Chee Kang shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;