Talam Pisang Ubikayu
Sumber : Mingguan Wanita
Bahan-bahan
1400gm parutan ubi kayu kuning
200ml santan pekat / santan kotak
600ml air
500gm gula pasir
3 biji pisang berangan - di lecek
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit pewarna ungu
Loyang 8x8in atau 9x9in di alas plastik tahan panas.
Penyediaan :
- Satukan parutan ubikayu, santan pekat, air dan gula. Gaul rata.
- Asingkan 2 cawan adunan dan diberi pewarna ungu dan di gaul dengan pisang lecek hingga rata.
- Baki adunan di beri pewarna kuning dan di bahagi kepada 2 bahagian yang sama banyak.
- Panaskan pengukus, ratakan satu bahagian adunan kuning dan kukus selama 15minit atau hingga masak.
- Keluarkan loyang dari pengukus, ratakan adunan unggu dan kukus selama 15minit hingga masak.
- Akhir sekali, ratakan baki adunan kuning, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25-30minit hingga masak.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong dengan pisau plastik.
Talam Pisang Ubikayu
Talam Pisang Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi