21 Jul 2016 0 comments

Talam Pisang Ubikayu

Talam Pisang Ubikayu -

Talam Pisang Ubikayu
Sumber :  Mingguan Wanita

Bahan-bahan
1400gm parutan ubi kayu kuning
200ml santan pekat / santan kotak
600ml air
500gm gula pasir
3 biji pisang berangan - di lecek
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit pewarna ungu

Loyang 8x8in atau 9x9in di alas plastik tahan panas.

Penyediaan :
  1. Satukan parutan ubikayu, santan pekat, air dan gula.  Gaul rata.
  2. Asingkan 2 cawan adunan dan diberi pewarna ungu dan di gaul dengan pisang lecek hingga rata.
  3. Baki adunan di beri pewarna kuning dan di bahagi kepada 2 bahagian yang sama banyak.
  4. Panaskan pengukus, ratakan satu bahagian adunan kuning dan kukus selama 15minit atau hingga masak.
  5. Keluarkan loyang dari pengukus, ratakan adunan unggu dan kukus selama 15minit hingga masak.
  6. Akhir sekali, ratakan baki adunan kuning, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25-30minit hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di potong dengan pisau plastik.


Talam Pisang Ubikayu


Talam Pisang Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Jul 2016 0 comments

Teh Hijau Thai Latte / Thai Green Tea Latte

Teh Hijau Thai Latte / Thai Green Tea Latte -

Teh Hijau Thai Latte / Thai Green Tea Latte

Bahan-bahan
2 sudu besar teh hijau Thai
2 cawan air panas
6 sudu besar susu pekat manis
1/2 cawan susu sejat
Ketulan ais
Whip cream
Serbuk teh hijau - optional

Teh Hijau Thai

Penyediaan :
Bancuh teh hijau dengan ais panas.  Tapis
Bancuh susu sejat dan susu pekat manis, kacau rata.
Masukkan bancuhan susu ke dalam gelas tinggi di ikuti ketulan ais.
Kemudian tuang bancuhan teh hijau
Picit whip cream di atasnya dan tabur serbuk teh hijau.

Teh Hijau Thai Latte / Thai Green Tea Latte


Teh Hijau Thai Latte / Thai Green Tea Latte shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;