2 Aug 2016 0 comments

Mee Kari yang sangat Sedap

Mee Kari yang sangat Sedap -

Mee Kari yang sangat Sedap

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil
1 kg mee kuning
Tau pok
Tauhu - goreng dahulu
Fish ball
Fish cake
1/2 kilo santan
Air secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - cincang
3 ulas bawang merah - hiris
4 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai - ketuk
2 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
3 bungkus kecil rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air)

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 in halia

Pelengkap
Taugeh
Sawi
Kobis
Daun sup dan daun bawang
Limau kasturi
Telur Rebus
Cili merah - hiris nipis

Sawi, Kobis dan Taugeh di celur sebentar dalam air mendidih yang di campur sedikit minyak. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais untuk mengekalkan kerangupannya.  Toskan

Penyediaan :

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan rempah kari dan daun kari.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan, air secukupnya mengikut kepekatan yang di kehendaki.
  4. Masukkan ayam, fish ball dan fish cake yang di potong.  Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
  5. Biarkan kuah mendidih, Akhir sekali masukkan tauhu dan tauhu pok.
  6. Tutup api dan Sedia di hidang bersama mee dan sayuran pelengkap.



Mee Kari yang sangat Sedap


Mee Kari yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Mee Kari yang sangat Sedap

Mee Kari yang sangat Sedap -

Mee Kari yang sangat Sedap

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil
1 kg mee kuning
Tau pok
Tauhu - goreng dahulu
Fish ball
Fish cake
1/2 kilo santan
Air secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - cincang
3 ulas bawang merah - hiris
4 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai - ketuk
2 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
3 bungkus kecil rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air)

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 in halia

Pelengkap
Taugeh
Sawi
Kobis
Daun sup dan daun bawang
Limau kasturi
Telur Rebus
Cili merah - hiris nipis

Sawi, Kobis dan Taugeh di celur sebentar dalam air mendidih yang di campur sedikit minyak. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais untuk mengekalkan kerangupannya.  Toskan

Penyediaan :

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan rempah kari dan daun kari.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan, air secukupnya mengikut kepekatan yang di kehendaki.
  4. Masukkan ayam, fish ball dan fish cake yang di potong.  Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
  5. Biarkan kuah mendidih, Akhir sekali masukkan tauhu dan tauhu pok.
  6. Tutup api dan Sedia di hidang bersama mee dan sayuran pelengkap.



Mee Kari yang sangat Sedap


Mee Kari yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;