3 Aug 2016 0 comments

Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap

Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap -

Rojak Buah Kuah Petis

Bahan Kuah Rojak
600 gm gula merah
2 cawan air
400 gm gula pasir
1 cawan cili kisar
1 botol kicap pekat (330ml)
1 botol sos cili (340gm)
1 botol otak udang petis (240gm)
1/2 keping belacan di hancurkan dengan sedikit air
50gm bijan - sangai
4 cawan air
1 sudu besar tepung jagung larutkan dengan sedikit air
300gm kacang tanah, sangai dan tumbuk

Buah-buahan Rojak
Timun
Sengkuang
Jambu Air
Jambu Batu
Betik mengkal
Belimbing
Kedondong
Nenas
Manga Muda

Semua di potong mengikut saiz makan

Penyediaan :
  1. Masak gula merah dengan 2 cawan air hingga larut.  Kemudian tapis ke dalam periuk.
  2. Masukkan air, gula pasir, cili kisar, kicap, sos cili dan belacan.  Gaul rata.
  3. Masak sebentar, kemudian tuang larutan tepung jagung.  Masak sehingga kuah memekat.
  4. Tutup api dan masukkan bijan.  Gaul rata dan biarkan sejuk.
  5. Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.
  6. Untuk menghidang, tuang kuah rojak ke atas buahan-buahan yang di potong dan tabur dengan kacang tanah.

Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap


Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 Aug 2016 0 comments

Rojak Buah Indonesia

Rojak Buah Indonesia -

Rojak Buah Indonesia

Kuah Rojak
4 tangkai cili padi
100 gm gula merah
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
150 gm kacang tanah - sangai, tumbuk halus
1 sudu besar bijan - sangai
2 sudu besar air asam jawa
1 in belacan - di bakar

Penyediaan :
Tumbuk kasar cili padi, belacan, garam, gula merah, gula pasir hingga rata.  Masukkan air asam jawa, kacang tanah dan bijan.  Gaul rata.

Buahan Rojak
Sengkuang
Buah betik mengkal
Belimbing
Nenas
Jambu Air
Jambu Batu
Manga
Kedondong
Timun

Semua buahan di potong saiz makan.  Gaul bersama kuah rojak.

Rojak Buah Indonesia


Rojak Buah Indonesia shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;