Rojak Buah Kuah Petis
Bahan Kuah Rojak
600 gm gula merah
2 cawan air
400 gm gula pasir
1 cawan cili kisar
1 botol kicap pekat (330ml)
1 botol sos cili (340gm)
1 botol otak udang petis (240gm)
1/2 keping belacan di hancurkan dengan sedikit air
50gm bijan - sangai
4 cawan air
1 sudu besar tepung jagung larutkan dengan sedikit air
300gm kacang tanah, sangai dan tumbuk
Buah-buahan Rojak
Timun
Sengkuang
Jambu Air
Jambu Batu
Betik mengkal
Belimbing
Kedondong
Nenas
Manga Muda
Semua di potong mengikut saiz makan
Penyediaan :
- Masak gula merah dengan 2 cawan air hingga larut. Kemudian tapis ke dalam periuk.
- Masukkan air, gula pasir, cili kisar, kicap, sos cili dan belacan. Gaul rata.
- Masak sebentar, kemudian tuang larutan tepung jagung. Masak sehingga kuah memekat.
- Tutup api dan masukkan bijan. Gaul rata dan biarkan sejuk.
- Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.
- Untuk menghidang, tuang kuah rojak ke atas buahan-buahan yang di potong dan tabur dengan kacang tanah.
Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap
Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi