20 Aug 2016 0 comments

Tauhu Bakar

Tauhu Bakar -

Tauhu Bakar
2 - 4 keping tauhu pok (saiz besar)
Sengkuang secukupnya, dihiris halus memanjang
Timun secukupnya, dihiris halus memanjang
Taugeh secukupnya, buang ekor dan celur sekejap dalam air panas, toskan
Hirisan cili padi, jika suka pedas
Kacang tanah secukupnya, digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar

Bahan-bahan Sos
1 botol petis @ otak udang
1 camca besar penuh sos tiram
4 camca besar cili kisar
2 camca besar kicap pekat
5 - 6 biji cili padi merah, ditumbuk halus (optional)
1/4 cawan jus asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari + 1/4 cawan air panas, tapis jusnya)
3 camca besar gula melaka, hiris kecil*
1 1/2 cawan air*(*disatukan, masak hingga gula larut dan tapis)
Gula secukup rasa (che mat tak taruk sebab dah ada gula melaka)
1 camca besar penuh tepung gandum + 3 camca besar air, kacau rata

Penyediaan Sos
Dalam periuk, masukkan petis, sos tiram, cili kisar, cili padi tumbuk (jika guna), kicap pekat, jus asam jawa dan juga air gula melaka tadi. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Rasa dan jika kurang manis, anda boleh masukkan sedikit gula pasir. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum (kacau sebelum dimasukkan ke dalam periuk). Kacau dan masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Biarkan sejuk sebelum digunakan.

Penyediaan Tauhu
Tauhu pok di panggang dalam kuali atau dibakar atas bara api. Balik2kan agar kulit tauhu pok garing sekata. Angkat dan ketepikan. (jika anda guna tauhu pok jenis kecil2, boleh guna lebih dari yang disyorkan dalam resipi).

Hidangan :
Tauhu pok dipotong kepada saiz makan.  letak taugeh celur, sengkuang dan timun atasnya. Curah sos secukupnya, tabur kacang tanah tumbuk dan sedikit hirisan cili padi.
Tauhu Bakar


Tauhu Bakar shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Aug 2016 0 comments

Talam Ubikayu

Talam Ubikayu -

Talam Ubikayu
Resepi Chef Asma
Sumber :  Puan Tahrunnisah Jali

Bahan Lapisan Bawah
700 gm parutan ubi kayu
100 ml santan pekat
300 ml air
250 gm gula castor
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning

Loyang 10x10 - gris minyak dan alas plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Satukan kesemua bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata.  
  2. Masak dengan api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga adunan hampir memekat tetapi masih dapat di tuang ke dalam loyang.
  3. Tuang ke dalam loyang, ratakan dan kukus selama 25 minit.
Bahan Lapisan Atas
100 gm tepung beras
50 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
2 sudu kecil garam
300 ml santan pekat
800 ml air

Penyediaan :

  1. Satukan semua bahan, kacau rata.  Tapis ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga naik wap.
  3. Bila bancuhan sedikit berketul di bahagian bawah, tutup api dan kacau dengan whisk hingga licin.
  4. Tuang ke atas lapisan bawah.  Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.
  5. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong menggunakan pisau plastik.


Talam Ubikayu


Talam Ubikayu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;