28 Aug 2016 0 comments

Nasi Ulam Kelantan

Nasi Ulam Kelantan -

Nasi Ulam Kelantan

Bahan-bahan
4 cawan nasi sejuk - leraikan

Bahan Tumbuk Halus
4 ulas bawang merah
4 hiris halia
2 hiris temulawak
2 hiris kunyit
1 sudu kecil lada hitam
1 batang serai - ambil bahagian putih, hiris halus
Gula dan garam secukupnya
1 ekor ikan kembung / kerisi, bakar dan ambil isinya
1 cawan kelapa parut, sangai hingga perang
Sedikit budu

Penyediaan :
Tumbuk kasar isi ikan.  Ketepikan ke dalam mangkuk.
Kemudian tumbuk kelapa parut hingga halus tetapi jangan sampai pecah minyak.   Satukan bersama isi ikan.
Tumbuk pula serai hingga lumat.  Masukkan garam dan gula di ikuti lada hitam, halia, kunyit, temulawak dan bawang merah, tumbuk hingga halus.  Gaul bersama isi ikan, budu dan kerisek kelapa.  Perasakan secukupnya.  Ketepikan.

Ulam-ulaman - Hiris halus
10 helai daun serai kayu
1 batang serai, ambil bahagian putih
1/2 batang timun
1 tangkai kacang panjang
1 kelopak kobis
1 kuntum bunga kantan
3 ulas bawang merah
3 tangkai daun pudina
2 tangkai daun kesum
1 tangkai daun ketumbar
4-5 tangkai cili api jika suka pedas

Lain-lain ulaman jika suka, daun kaduk, daun cekur, daun selasih, daun kunyit muda, daun limau purut.

Penyediaan Nasi Ulam  :  Masukan nasi ke dalam bekas besar, diikuti bahan tumbuk, gaul rata. Kemudian gaul dengan hirisan ulam-ulaman hingga rata.


Hidang bersama sambal belacan, perahan limau kasturi, ikan goreng celup tepung, telur masin,  daging atau ayam bakar atau masakan bergoreng seperti udang dan ayam.

Nasi Ulam Kelantan


Nasi Ulam Kelantan shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Aug 2016 0 comments

Pisang Goreng Tepung Rangup

Pisang Goreng Tepung Rangup -

Pisang Goreng Tepung Rangup

Bahan-bahan
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
1/4 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan majerin pelangi
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan air suam atau secukupnya

3-4 biji pisang di belah 2
atau cempedak dan lain-lain

Penyediaan :  
Satukan tepung, serbuk kunyit, garam dan majerin.  Gaul rata.
Tambah minyak masak dan gaul sebati.
Kemudian masukkan air suam sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yang sesuai, tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
Panaskan minyak, celup pisang ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan.
Pisang Goreng Tepung Rangup


Pisang Goreng Tepung Rangup shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;