31 Aug 2016 0 comments

Pulut Inti Ros

Pulut Inti Ros -

Pulut Inti Ros

Bahan-bahan
500gm beras pulut
1 sudu teh garam
350ml santan sederhana pekat
2 helai daun pandan
Pewarna merah
1 sudu besar sirap rose

Daun pisang secukupnya - di layur

Cara-cara :
Rendam pulut bersama pewarna merah selama 2 jam, Toskan.
Kemudian kukus bersama daun pandan selama 25 minit atau setengah masak.
Angkat dan pindahkan ke dalam bekas. Gaulkan dengan santan, sirap rose dan garam.
Kukus semula selama 20 minit sehingga masak.
Ambil sedikit pulut, letak inti kelapa manis dan bungkus di dalam daun pisang.

Inti Kelapa Manis
1/2 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula melaka
1 sudu besar gula kasar
2 - 3 sudu air
1 sudu besar tepung pulut

Satukan semua bahan dan masak di atas non-stick pan sehingga agak kering dan masukkan satu sudu tepung pulut atau tepung gandum untuk melekatkan inti.

Pulut Inti Ros


Pulut Inti Ros shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Aug 2016 0 comments

Talam Durian Nyonya

Talam Durian Nyonya -

Talam Durian Nyonya

Bahan Lapisan Bawah
500gm beras pulut
300ml santan KARA
200ml air
2 sudu kecil garam halus

Jus Bunga Telang
(20 kuntum bunga telang, rendam dengan 1/4 cawan air panas, perah jusnya, tapis)

Bahan Lapisan Atas
200gm isi durian
120gm gula kaster
60gm tepung beras
40gm tepung hun kwee
300ml santan KARA
250ml air
1/4 sudu teh garam halus
pewarna kuning telur

Loyang 10x10 - di gris minyak dan di alas plastik tahan haba

Cara-cara :
  1. Cuci dan rendam beras pulut selama 2 jam.  Toskan.
  2. Satukan pulut bersama lapisan atas dan kukus selama 30 minit.  Apabila masak, sudukan jus bunga telang secara rawak di atas pulut.
  3. Ambil garfu atau chopstik dan gaulkan jus bersama pulut.  Kemudian ratakan dan tekan dengan penekan hingga padat.
  4. Lapisan Atas :  Satukan semua bahan, kisar sebentar hingga isi durian hancur.  Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga naik wap sambil di kacau dengan sudip kayu.
  5. Apabila bancuhan sedikit berketul di bahagian bawah periuk, tutup api, guna whisk dan kacau hingga licin dan tidak berketul.
  6. Tuang ke atas lapisan bawah.  Jika ada gelembung udara, cucuk dengan lidi supaya permukaan tidak berlubang sewaktu di kukus.
  7. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30-35 minit.  Biarkan betul-betul sejuk baru di potong menggunakan pisau plastik.
    Talam Durian Nyonya


Talam Durian Nyonya shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;