31 Aug 2016 0 comments

Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin

Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin -

Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin

Bahan-bahan
120 gm marjerin Puteri
180 ml air
170 gm tepung gandum, ayak
4 biji telur grade A

Penyediaan :
  1. Masukkan marjerin dan air ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Perlahankan api dan masukkan tepung gandum.  Kacau dengan cepat sehingga menjadi segumpal doh.
  3. Angkat, biarkan doh suam atau sejuk dahulu.
  4. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga adunan likat dan boleh di picit.
  5. Masukkan ke dalam piping bag dan picit di atas dulang yang di alas baking paper.  Ketepikan.
  6. Sementara itu sediakan bahan craquelin.

Bahan Craquelin
50 gm mentega
50 gm gula perang
60 gm tepung gandum

Penyediaan :
  1. Satukan mentega dan gula perang.  Gaul menggunakan spatula hingga sebati saja, jangan di pukul.
  2. Masukkan tepung dan gaul sebati.  Bungkus dengan plastic wrap dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  3. Keluarkan dari peti sejuk dan canai, tidak terlalu nipis atau tebal.  Potong empat segi atau boleh di terap.
  4. Letak potongan craquelin ke atas puff.
  5. Panaskan oven dahulu selama 10 minit.  Bakar di rak atas pada suhu 200C selama 15 minit.  Kemudian turunkan suhu kepada 180C dan bakar selama 15 minit lagi.
  6. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu sebelum di isi dengan cream.
Cream Filling
250 ml susu segar
2 biji kuning telur
50gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh mentega

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali mentega.  Kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api sederhana sambil di kacau hingga meletup-letup.  Tutup api dan masukkan mentega, kacau hingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam bekas, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk sehingga mengeras.
  4. Keluarkan dan masukkan cream ke dalam piping bag.
  5. Potong puff tetapi jangan putus.  Picit cream ke dalamnya.
    Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin


Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Pulut Inti Ros

Pulut Inti Ros -

Pulut Inti Ros

Bahan-bahan
500gm beras pulut
1 sudu teh garam
350ml santan sederhana pekat
2 helai daun pandan
Pewarna merah
1 sudu besar sirap rose

Daun pisang secukupnya - di layur

Cara-cara :
Rendam pulut bersama pewarna merah selama 2 jam, Toskan.
Kemudian kukus bersama daun pandan selama 25 minit atau setengah masak.
Angkat dan pindahkan ke dalam bekas. Gaulkan dengan santan, sirap rose dan garam.
Kukus semula selama 20 minit sehingga masak.
Ambil sedikit pulut, letak inti kelapa manis dan bungkus di dalam daun pisang.

Inti Kelapa Manis
1/2 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula melaka
1 sudu besar gula kasar
2 - 3 sudu air
1 sudu besar tepung pulut

Satukan semua bahan dan masak di atas non-stick pan sehingga agak kering dan masukkan satu sudu tepung pulut atau tepung gandum untuk melekatkan inti.

Pulut Inti Ros


Pulut Inti Ros shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;