1 Sept 2016 0 comments

Sandwich Telur dan Tuna Mayo / Eggs and Tuna Mayo Sandwich

Sandwich Telur dan Tuna Mayo / Eggs and Tuna Mayo Sandwich -

Sandwich Telur dan Tuna Mayo / Eggs and Tuna Mayo Sandwich

Bahan-bahan
6 Keping Roti Sandwich
Mentega atau Marjerin
Tomato - Hiris Bulat
Daun Salad

Bahan Inti Tuna Mayo
1 tin kecil Tuna chunk
1 biji bawang besar - cincang
1 sudu besar mayonis
Perahan jus lemon atau limau nipis
sedikit garam

- Sebatikan semua bahan

Bahan Inti Telur Mayo
2 biji telur rebus, lenyek dengan garfu ketika masih panas
sedikit serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar mayonis
sedikit garam

- Sebatikan semua bahan

Penyediaan :
Sediakan 3 keping roti.
Sekeping, sapu mentega, letak inti tuna dan hirisan tomato.
Sekeping lagi, sapu mentega, letak inti telur dan kepingan daun salad.

Lapiskan keduanya dan letak sekeping roti kosong ke atasnya.  Cucuk di tengahnya dengan lidi supaya tidak bergerak sewaktu di potong.

Potong 3 segi dengan pisau bergerigi, tekan perlahan supaya roti tidak penyek.

Sedia di hidang.

Sandwich Telur dan Tuna Mayo / Eggs and Tuna Mayo Sandwich


Sandwich Telur dan Tuna Mayo / Eggs and Tuna Mayo Sandwich shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Aug 2016 0 comments

Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin

Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin -

Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin

Bahan-bahan
120 gm marjerin Puteri
180 ml air
170 gm tepung gandum, ayak
4 biji telur grade A

Penyediaan :
  1. Masukkan marjerin dan air ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Perlahankan api dan masukkan tepung gandum.  Kacau dengan cepat sehingga menjadi segumpal doh.
  3. Angkat, biarkan doh suam atau sejuk dahulu.
  4. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga adunan likat dan boleh di picit.
  5. Masukkan ke dalam piping bag dan picit di atas dulang yang di alas baking paper.  Ketepikan.
  6. Sementara itu sediakan bahan craquelin.

Bahan Craquelin
50 gm mentega
50 gm gula perang
60 gm tepung gandum

Penyediaan :
  1. Satukan mentega dan gula perang.  Gaul menggunakan spatula hingga sebati saja, jangan di pukul.
  2. Masukkan tepung dan gaul sebati.  Bungkus dengan plastic wrap dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  3. Keluarkan dari peti sejuk dan canai, tidak terlalu nipis atau tebal.  Potong empat segi atau boleh di terap.
  4. Letak potongan craquelin ke atas puff.
  5. Panaskan oven dahulu selama 10 minit.  Bakar di rak atas pada suhu 200C selama 15 minit.  Kemudian turunkan suhu kepada 180C dan bakar selama 15 minit lagi.
  6. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu sebelum di isi dengan cream.
Cream Filling
250 ml susu segar
2 biji kuning telur
50gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung jagung
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh mentega

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali mentega.  Kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api sederhana sambil di kacau hingga meletup-letup.  Tutup api dan masukkan mentega, kacau hingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam bekas, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk sehingga mengeras.
  4. Keluarkan dan masukkan cream ke dalam piping bag.
  5. Potong puff tetapi jangan putus.  Picit cream ke dalamnya.
    Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin


Cream Puff Rangup / Cream Puff Craquelin shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;