Italian Tiramisu
Bahan-bahan
Biskut sponge fingers secukupnya
Filling
2 kuning telur
60 gm gula kaster
1 sudu besar susu segar
1 sudu besar gelatine + 50ml air panas
250 gm mascorpone atau Phil cream cheese
125 ml UHT whipping cream - pukul hingga pekat
Sirap Kopi
2 sudu besar serbuk kopi atau espresso
4 sudu besar gula kaster
100 ml air panas
1 tsp serbuk koko (optional)
(Campurkan semua, kacau hingga gula larut)
Hiasan : serbuk koko
Cara-cara:
- Masak secara double boiler kuning telur dan gula. Kemudian masukkan susu segar, kacau sehingga telur berubah warna. Ketepikan.
- Larutkan gelatin dengan air panas, masukkan ke dalam kuning telur. Gaul sebati.
- Kacau mascorpone cheese dengan sudip kayu (jika menggunakan Phil cream cheese, pukul dengan whisk kerana teksturnya lebih padu) hingga lembut dan tidak berketul.
- Masukkan adunan kuning telur, kacau rata. Kemudian kaup balikkan dengan whipping cream, perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
- Celup biskut sponge fingers di dalam sirap kopi, jangan terlalu lama nanti biskut hancur.
- Susun biskut tadi ke dalam acuan yang di alas plastik supaya senang mengeluarkannya.
- Paip 1/2 adunan cream cheese ke atasnya dan ratakan. Ulang lapisan biskut dan cream cheese hingga habis.
- Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih.
- Hias dengan serbuk koko sebelum dihidangkan.
Italian Tiramisu
Italian Tiramisu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi