12 Oct 2016 0 comments

Italian Tiramisu

Italian Tiramisu -

Italian Tiramisu

Bahan-bahan
Biskut sponge fingers secukupnya

Filling
2 kuning telur
60 gm gula kaster
1 sudu besar susu segar
1 sudu besar gelatine + 50ml air panas
250 gm mascorpone atau Phil cream cheese
125 ml UHT whipping cream - pukul hingga pekat

Sirap Kopi
2 sudu besar serbuk kopi atau espresso
4 sudu besar gula kaster
100 ml air panas
1 tsp serbuk koko (optional)
(Campurkan semua, kacau hingga gula larut)

Hiasan : serbuk koko



Cara-cara:
  1. Masak secara double boiler kuning telur dan gula.  Kemudian masukkan susu segar, kacau sehingga telur berubah warna.   Ketepikan.
  2. Larutkan gelatin dengan air panas, masukkan ke dalam kuning telur. Gaul sebati.
  3. Kacau mascorpone cheese dengan sudip kayu (jika menggunakan Phil cream cheese, pukul dengan whisk kerana teksturnya lebih padu) hingga lembut dan tidak berketul.
  4. Masukkan adunan kuning telur, kacau rata.  Kemudian kaup balikkan dengan whipping cream, perlahan-lahan hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  5. Celup biskut sponge fingers di dalam sirap kopi, jangan terlalu lama nanti biskut hancur.
  6. Susun biskut tadi ke dalam acuan yang di alas plastik supaya senang mengeluarkannya. 
  7. Paip 1/2 adunan cream cheese ke atasnya dan ratakan. Ulang lapisan biskut dan cream cheese hingga habis.
  8. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih.
  9. Hias dengan serbuk koko sebelum dihidangkan.
Jika menggunakan cream cheese Phil, campur 3 sudu besar sour cream (krim masam) dan 2 sudu besar whipping cream untuk mendapatkan rasa seakan Mascorpone cheese.

Italian Tiramisu


Italian Tiramisu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Oct 2016 0 comments

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu -

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu

Bahan Sagu
250gm sagu kecil di cuci dan di toskan (putih atau berwarna)
200ml air panas utk siram

Inti Kacang Hijau
250gm kacang hijau
200gm gula melaka di racik halus
50gm gula pasir
600ml air
1 sudu besar tepung gandum

Rendam kacang selama 2-3 jam hingga kembang
Kemudian masak bersama air hingga kembang, biarkan sehingga air hampir kering, masukkan gula melaka dan gula, kacau rata dan biarkan hingga kering.  Tabur dan gaul dengan tepung gandum untuk memekatkannya.  Masak hingga inti kering.  Angkat dan sejukkan, kemudian bulat2kan.

*** Lebihan inti boleh di simpan untuk membuat kuih yang menggunakan inti kacang.

Cara-cara :
  1. Cuci sagu dan toskan selama 1/2 jam.  Kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga boleh dikepal.  Air panas tidak perlu di habiskan jika boleh dikepal.
  2. Masak air di dalam periuk besar hingga mendidih.  Ambil sagu sebesar bola ping pong, menggunakan plastik, leperkan dan masukkan inti kacang di tengahnya dan gumpalkan menjadi bebola sagu dan rebus dalam air mendidih hingga berbola menjadi jernih.  Angkat dengan sudip berlubang dan masukkan ke dalam periuk kuah.

Bahan Kuah
800ml santan
180gm gula pasir              
2 helai daun pandan                    
1 ulas bawah merah di mayang        
1 cm halia di hiris memanjang                          
1 sudu kecil halba
secubit garam
Air secukupnya untuk merebus bebola sagu

Masak santan bersama gula pasir, bawang merah, halia, halba dan daun pandan dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan bebola sagu ke dalamnya.
Sedia di hidangkan

*** Guna sarung tangan plastik utk mengelak sagu dari melekat ketika mengumpalnya.

Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu


Asam Gumpal / Sagumpal Trengganu shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;