12 Nov 2016 0 comments

Nasi Briyani Ayam / Chicken Biryani Rice

Nasi Briyani Ayam / Chicken Biryani Rice -

Nasi Briyani Ayam / Chicken Biryani Rice

Bahan Nasi
2 pot beras Basmati, cuci bersih, rendam 20 minit, toskan
1.5 liter air
1 sudu besar minyak sapi
sedikit minyak masak
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 helai daun bay
1 kuntum bunga lawang
1 sudu kecil garam

Panaskan minyak, tumis buah pelaga, cengkih, daun bay dan bunga lawang.  Masukkan air dan garam dan biar mendidih.  Kemudian masukkan beras dan masak sehingga 3 suku masak.  Angkat dan toskan.

Bahan Perapan Ayam
1/2 ekor ayam, potong saiz sesuai
1/2 cawan yogurt atau 1/2 cawan susu sejat
4 ulas bawang putih, 2in halia (tumbuk halus)
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 packet kecil rempah briyani
2 biji tomato - potong dadu
garam secukup rasa
1 kiub pati ayam
1/2 cawan bawang goreng

Gaul semua bahan hingga rata.  Perap selama 20 minit.

Bahan Tumis
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak masak
5 biji bunga cengkih
1 helai daun bay
3 biji buah pelaga
1/2 in kulit kayu manis
1 sudu kecil lada hitam
1 biji ubi kentang - belah 4
1/2 cawan air
2 biji telur rebus
Bawang goreng dan daun ketumbar untuk taburan.

Penyediaan :

  1. Panaskan minyak dan minyak sapi, tumis bunga cengkih, daun bay, pelaga, kulit kayu manis dan lada hitam dengan api kecil hingga naik bau.  
  2. Masukkan ubi kentang, tumis hingga ubi kentang sedikit perang.
  3. Masukkan ayam yang di perap dan masak hingga ayam berubah warna.  Masukkan air, kacau rata dan tutup periuk, reneh ayam dengan api kecil hingga empuk.  Masukkan telur rebus.
  4. Kemudian tabur beras tadi di atas ayam hingga rata.  Tutup periuk dan masak dengan api sederhana selama 10 minit (jangan terlalu lama nanti bahagian bawah hangus)
  5. Apabila masak, kaup balik perlahan-lahan bahagian bawah ke atas nasi supaya bergaul rata dan nasi tidak patah.
  6. Masukkan ke dalam pingan, tabur dengan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar.


Nasi Briyani Ayam


Nasi Briyani Ayam / Chicken Biryani Rice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sandwich Vietnam / Banh Mi Vietnamese Sandwich

Sandwich Vietnam / Banh Mi Vietnamese Sandwich -

Sandwich Vietnam / Banh Mi Vietnamese Sandwich

Jeruk Carrot dan Daikon (lobak putih)
1 batang Carrot, 1 batang Daikon di hiris halus memanjang.  Masukkan ke dalam mangkuk dan tabur dengan 1 sudu besar gula dan 1 sudu besar garam.
Gaul rata dan biarkan selama 10 minit supaya carrot dan daikon lembut.
Selepas itu cuci dan toskan.

Masukkan semula ke dalam mangkuk, masukkan 1/2 cawan cuka, 4 sudu besar gula dan 1 sudu kecil garam.  Biarkan semalaman.

Bahan-bahan
Roti Perancis (French Baquette)
Beef Salami (goreng dengan sedikit minyak)
Mayonies
Timun - hiris nipis
Tomato - hiris nipis
Daun ketumbar
Cili hijau jeruk - jika suka pedas
Jeruk carrot dan daikon
Kicap perisa Maggie

Cara-cara :
Potong roti mengikut saiz yang sesuai, Kemudian belah melintang di tengahnya, jangan putus.
Sapu kedua belah roti dengan mayonies dan ikut susunannya.
Susun timun, kepingan beef salami, tomato, beef salami, jeruk carrot dan daikon, cili jeruk dan daun ketumbar.
Akhir sekali renjis dengan kicap perisa Maggie jika suka.

Untuk Hidangan anak-anak roti boleh di potong kepada saiz yang lebih kecil.

Sandwich Vietnam / Banh Mi Vietnamese Sandwich, street food yang popular di Vietnam.

Sandwich Vietnam / Banh Mi Vietnamese Sandwich


Sandwich Vietnam / Banh Mi Vietnamese Sandwich shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;