15 Nov 2016 0 comments

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun -

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun

Bahan-bahan
250gm labu, buang kulit, kukus dan lenyek (sejukkan dahulu dalam peti sejuk)
Kemudian bahagikan :
150gm isi labu untuk inti + 2 sudu besar gula kaster (microwave selama 30saat)
100gm isi labu untuk doh **

Adunan Doh
200gm tepung roti (MFM bread Flour)
20gm susu tepung
40gm gula halus
3gm garam
3gm yeast segera
80ml air suam
100gm isi labu **
20gm mentega tawar

Satukan ke dalam mangkuk tepung, susu tepung, gula, garam dan yis.  Gaul rata.
Masukkan air dan isi labu.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan mentega, uli lagi hingga doh menjadi elastik.

Masukkan ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.  Biarkan mengembang sekali ganda.

Keluarkan doh, leperkan dengan tangan dan potong kepada 6 bahagian doh.

Isi setiap doh dengan 1 sudu kecil inti labu di tengahnya.  Tutup dan bulatkan doh.
Setelah selesai, tutup dengan kain dapur dan rehatkan selama 15 minit.

Kemudian ikat doh dengan tali cotton bersilang 8 seperti bentuk labu tetapi jangan terlalu ketat.

Cucuk dengan kuaci sebagai tangkai dan ayak tepung ke atasnya.
Bakar pada suhu 160C selama 20-25minit hingga masak.
Keluarkan dari oven, biarkan suam sedikit, potong ikatan talinya.

Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun


Bun Roti Labu Manis / Soft Pumpkin Bread Bun shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Nov 2016 0 comments

Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup

Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup -

Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup

Bahan-bahan
300gm labu - kupas dan potong dadu besar
1/2 labu bawang besar - cincang
2 in batang saderi - cincang
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
600ml air
100ml dairy whipping cream
1 sudu besar stok pekat ayam
1/4 serbuk lada putih
1/2 sudu kecil garam halus
Daun parsley cincang

Hidangan :  Roti Perancis di hiris dan di panggang sebentar

Penyediaan :

  1. Rebus atau kukus labu hingga lembut.  Tos dan ketepikan dahulu.
  2. Panaskan mentega, tumis bawang besar hingga naik bau.  Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  3. Masukkan air, stok ayam dan isi labu.  Biar mendidih.
  4. Kemudian masukkan garam, serbuk lada putih, kacau rata.
  5. Akhir sekali masukkan whipping cream, biar mendidih seketika sambil di kacau.
  6. Tutup api dan biarkan suam sedikit baru di masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  7. Tuang ke dalam mangkuk dan tabur dengan daun parsley.
  8. Enak di cicah bersama roti perancis yang di bakar rangup.


Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup


Sup Labu Berkrim / Pumpkin Creamy Soup shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;