17 Nov 2016 0 comments

Pau Cendawan / Mushroom Pau

Pau Cendawan / Mushroom Pau -

Pau Cendawan / Mushroom Pau

Bahan Inti Cendawan
1 keping dada ayam, potong dadu
1 tin cendawan butang, cincang
1 biji bawang besar - cincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar stok pekat ayam
Secubit garam
dan serbuk lada hitam

Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan minyak.  Tumis bawang besar hingga layu.  Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
  2. Masukkan ayam dan tumis  hingga ayam berubah warna.
  3. Masukkan cendawan, kacau rata.
  4. Masukkan air dan stok ayam.  Masak hingga mendidih.
  5. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  6. Masak hingga inti agak kering.  Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam pau.
Doh Pau
250gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50gm gula kaster
1/2 sudu kecil gula kaster
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120ml air suam
20gm shortening

Bancuhan Kulit Cendawan
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar air
Satukan semua hingga larut, ketepikan.  Adunan tidak terlalu cair atau pekat.

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  3. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 9 biji.  Ketepikan 1 bahagian untuk tangkai cendawan. 
  4. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  5. Untuk tangkai cendawan, guna lebihan adunan dan gentel bujur.
  6. Susun pau dan tangkai di dalam pengukus.  Rehatkan doh selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  7. Kemudian sapu bancuhan kulit cendawan dengan berus di permukaan pau.  Rehatkan doh sehingga permukaan doh kelihatan retak.
  8. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.
  9. Biarkan sejuk, cucuk bahagian bawah dengan chopstik untuk membuat lubang.  Celup hujung tangkai dalam lebihan bancuhan kulit cendawan dan masukkan ke dalam lubang tadi.
  10. Kukus sebentar selama 2 minit.  Sedia di hidangkan.
Pau Cendawan / Mushroom Pau


Pau Cendawan / Mushroom Pau shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Nov 2016 0 comments

Cucur Kangkung

Cucur Kangkung -

Cucur Kangkung

Bahan-bahan
2 cawan gandum
1 sudu teh baking powder
100gm udang kertas kecil / bilis halus
100gm sayur kangkung di hiris halus
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan air **

Cara-cara :
Satukan semua bahan, tambah air sedikit demi sedikit jika likat tambah sedikit air lagi.  Gaul hingga sebati.
Panaskan minyak, ambil 1 sudu kecil adunan dan goreng hingga keperangan

Sos Cili
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar dahulu
3 sudu besar sos cili
100gm gula melaka di racik halus
200ml air asam jawa
sedikit garam

Cara :
Potong dan kisar cili merah, bawang putih dan belacan hingga halus.  Didihkan air asam jawa, masukkan bahan kisar, gula melaka, sos cili dan garam.  Masak hingga hampir pekat.  Hidang bersama cucur kangkung yang dipotong kecil.

Cucur Kangkung


Cucur Kangkung shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;