12 Mar 2017 0 comments

Air Cendol

Air Cendol -

Air Cendol
1 Bungkus cendol, toskan airnya
Jagung cream - jika suka

Sirap Gula Melaka
200gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
200 ml air
2 helai daun pandan

Masak hingga mendidih, tapis dan biarkan sejuk.

Santan
200ml santan segar / kotak + air
1 helai daun pandan
sedikit garam

Masak hingga naik wap jangan sampai mendidih.  Sejukkan dahulu.

Penyediaan :
Sediakan gelas atau mangkuk, tuang sedikit sirap gula melaka, tambah cendol di ikuti ketulan ais dan akhir sekali tuang santan.  Sedia di minum.

Air Cendol


Air Cendol shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
9 Mar 2017 0 comments

Kerepek Popia Seaweed

Kerepek Popia Seaweed -

Kerepek Popia Seaweed

Bahan-bahan
Kulit popiah
Seaweed / Nori
1 biji telur - pukul ringan
Minyak masak utk menggoreng

Penyediaan :
Ambil sekeping kulit popia, sapu telur hingga rata.  Letak sekeping seaweed, sapu telur hingga rata.
Akhir sekali letak sekeping kulit popia sebagai penutup.
Kepingan seaweed berada di tengah.
Gunting memanjang atau kepingan mengikut suka.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.  Angkat dan toskan.
Simpan dalam bekas kedap udara.

Kerepek Popia Seaweed


Kerepek Popia Seaweed shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;