17 Mar 2017 0 comments

Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding

Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding -

Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding

Bahan-bahan
700ml air
8gm serbuk agar-agar
100gm gula pasir
2 kuning telur
2 sudu besar susu pekat manis
130ml susu segar
50gm cream cheese
3 sudu kecil serbuk nescafe / kopi
100ml air panas

Loyang kecil 10cm

Penyediaan :
Satukan air, serbuk agar-agar dan gula.  Masak hingga mendidih.  Ketepikan.  Tutup periuk supaya tidak cepat beku.
Satukan kuning telur dan susu pekat, whisk hingga rata.  Ketepikan
Dalam periuk lain, masak susu segar dan cheese hingga larut.
Kemudian tuang adunan cheese sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi, whisk hingga rata dan tidak berketul.
Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak semula hingga hampir pekat dengan api kecil.
Ambil 250ml larutan agar-agar dan tuang ke dalam larutan cheese, whisk hingga sebati.
Bancuh serbuk nescafe dan air panas, kemudian masukkan ke dalam baki larutan agar-agar.  Kacau hingga rata.
Agar-agar kopi dan cheese di bahagi kepada 2 bahagian setiap satu.
Mula menuang satu bahagian agar-agar kopi, biarkan hampir beku.
kemudian tuang agar-agar cheese.  Setelah beku ulangi berselang seli adunan kopi dan cheese.
Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk.
Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding


Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
16 Mar 2017 0 comments

Sup Ayam Jagung Manis

Sup Ayam Jagung Manis -

Sup Ayam Jagung Manis

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
1 batang jagung manis - ambil isinya
1 batang carrot - potong dadu
2 batang saderi - potong
1 tangkai daun bawang - di hiris
1 1/2 liter air
1 biji telur ayam - kocok ringan
2 1/2 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan 2 sudu besar air

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih, cincang
1 ulas bawang merah, cincang
1 labu bawang besar, cincang
Sedikit minyak masak
1 1/2 sudu teh marjerin

Bahan Perasa
1 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu teh serbuk lada hitam
3 sudu teh garam
2 sudu teh gula pasir

Cara-cara :
Rebus dada ayam dengan air, bila ayam berubah warna, angkat dan sejukkan.   Kemudian potong dadu atau carik-carikkan isinya.  Simpan air rebusannya.
Tumis bahan-bahan tumis hingga perang dan naik baunya.  Masukkan jagung, carrot dan saderi, tumis sebentar.
Masukkan air rebusan ayam, isi ayam dan tambahkan bahan-bahan perasa.  Biarkan mendidih sebentar.
Masukkan perlahan telur dan biarkan selama beberapa minit hingga berserabut.  Kemudian kacau.
Akhir sekali tuang larutan tepung jagung, kacau dan biarkan kuah sedikit memekat.
Enak di makan begitu saja atau bersama roti.

Sup Ayam Jagung Manis


Sup Ayam Jagung Manis shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;