23 Mar 2017 0 comments

Nasi Daging Utara

Nasi Daging Utara -

Nasi Daging Utara
Sumber : Che' Nom

Bahan-Bahan
4 cawan beras basmathi, rendam selama 30 minit dan tos
500 gram daging, potong kiub besar anggaran 3"x4"
5 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
1 helai daun pandan, carik dan simpul
2 1/2 sudu besar rempah kurma
1 batang serai, dititik
3 sudu besar minyak sapi
1 -2 sudu besar minyak sayuran
1/2 cawan tomato sup ATAU 1/4 cawan tomato puri
Sedikit kismis hitam

Bahan Rebusan Daging
1 sudu besar rempah kurma
2 inci halia, hiris nipis
Air dalam anggaran 7 cawan lebih

Bahan Tumis
1 biji bawang besar, hiris nipis
5 ulas bawang putih, hiris nipis
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga

Penyediaan
Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis bahan tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. Kacau lagi beras selama 1-2 minit.
Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama jika anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.
Setelah masak, gemburkan nasi dengan garfu perlahan-lahan supaya tidak patah

Bahan untuk air asam:
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 biji tomato, potong kecil
6 biji cili merah, potong kecil
1 inci belacan, dibakar di atas api sehingga wangi
1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
2 sudu besar sos ikan Thai
3 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
1 sudu besar kerisik
Sedikit perahan jus limau nipis / limau kasturi

Gaulkan kesemua bahan air asam. Biarkan seketika supaya semua bahan air asam sebati.

Nasi Daging Utara


Nasi Daging Utara shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Mar 2017 0 comments

Bihun Celup / Bihun Sup Perut

Bihun Celup / Bihun Sup Perut -

Bihun Celup / Bihun Sup Perut

Bahan-bahan
1/2 kg ketulan daging - potong 2 ketulan besar
2 liter air
2 uncang sup bunjut
5 batang serai, di ketuk
1 inci lengkuas, di ketuk
1/2 in halia, di ketuk
6 cili padi, di ketuk
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos ikan
4 biji limau nipis - ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa

Pelengkap Hidangan
Bihun, rendam dengan air panas hingga lembut, toskan
Perut lembu, rebus hingga lembut, hiris nipis
Daging - hiris nipis
Fish ball - jika suka
Daun ketumbar, hiris
Daun sup - hiris
Lobak masin, cuci potong kecil
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Serbuk lada putih
Limau nipis
Cili hijau jeruk
Serbuk cili
Taugeh dan sawi, di celur sebentar

Cara-cara :
Rebus ketulan daging hingga mendidih.  Buang airnya dan bilas ketulan daging hingga bersih.
Masukkan semula ke dalam periuk bersama 2 liter air, sup bunjut, lengkuas, halia dan serai.
Masak hingga mendidih dan daging empuk.
Keluarkan ketulan daging, biarkan sejuk dan hiris nipis-nipis.  Ketepikan.
Perasakan sup dengan kicap cair, sos ikan, jus limau, perasa, gula dan garam.  Masukkan cili dan biar mendidih seketika.
Untuk menghidang, masukkan beehoon, tuang sup dan tambahkan bahan-bahan pelengkap yang lain.

Cili Hijau Jeruk
Bersihkan cili dan keringkan.  Hiris dan masukkan ke dalam botol kaca.
Campurkan sedikit garam dan masukkan cuka hingga cili tenggelam.
Biarkan beberapa jam sebelum di gunakan.
Bihun Celup / Bihun Sup Perut


Bihun Celup / Bihun Sup Perut shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;