25 Mar 2017 0 comments

Jus Betik Susu / Papaya Milk Juice

Jus Betik Susu / Papaya Milk Juice -

Jus Betik Susu / Papaya Milk Juice

Bahan-bahan
1 biji betik Jamaica atau 1/2 betik tempatan
1 cawan susu cair sejuk
1/2 cawan air mineral
2 sudu besar gula pasir / susu pekat manis - optional
Ais secukupnya

Penyediaan
Kupas betik, buang biji dan potong kecil.  Masukkan ke dalam pengisar bersama air, susu cair dan gula.
Kisar hingga halus dan tambahkan ketulan ais.  Sedia di minum.

Jus Betik Susu / Papaya Milk Juice


Jus Betik Susu / Papaya Milk Juice shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Mar 2017 0 comments

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts -

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts

Bahan-bahan
400gm tepung gandum
50gm tepung jagung
50gm gula aising
40gm serbuk teh hijau
250gm mentega
3 kuning telur
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil esen vanila

Jem nenas siap guna
Acuan mooncake kecil - sapu dengan sedikit tepung

Cara-cara :
Satukan tepung, tepung jagung dan teh hijau.  Gaul rata.  Ketepikan.
Kacau mentega, gula aising dengan senduk kayu hingga rata.  Masukkan susu pekat manis, esen vanila dan telur.  Kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan campuran tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
Timbang 10gm untuk inti jem nenas, bulat-bulatkan.
Timbang 20gm untuk adunan doh.
Masukkan jem nenas ke dalam adunan doh dan gentel bulat.
Ambil acuan mooncake yang di sapu tepung dan tekan ke atas adunan.  Keluarkan dari acuan.
Susun di atas dulang dan bakar di rak bawah pada suhu 160C selama 8 minit.
Keluarkan dari oven, biarkan selama 5 minit.  Kemudian spray dengan sedikit air.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar semula di rak atas pada suhu 150C selama 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan ayak gula aising di atasnya.

Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts




Tart Nenas Teh Hijau Taiwan / Taiwan Green Tea Pineapple Tarts shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;