Biskut Ferrero Rocher
Bahan-bahan
250 gm mentega
80 gm gula icing
20 gm cornflakes kisar
350 gm tepung gandum
100 gm serbuk badam, sangai
40 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (peragup biskut)
1/2 sudu teh esen vanilla
Kacang Hazelnut - di panggang sebentar (jika suka)
Salutan
Almond nibs secukupnya
3 biji putih telur
Celupan
300 gm Coklat masakan
40 gm coco butter
Cara-cara
- Putar mentega dan gula, hingga sebati. Masukkan esen vanilla.
- Kemudian masukkan tepung gandum, emplex, serbuk badam, tepung jagung dan cornflakes kisar.
- Uli sebati.
- Panaskan oven suhu 150c.
- Bulatkan adunan sebesar guli (10gm), masukkan kacang hazel di tengahnya dan bulatkan kembali.
- Atur di dalam dulang pembakar yang di lengser dgn marjerin.
- Bakar pada suhu 150c selama 20 - 25 minit.
- Sejukkan biskut sebentar, kemudian celup biskut yang dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan dengan almond nibs.
- Bakar semula lebih kurang 5 minit.
- Cairkan coklat masakan dan coco butter secara double boil.
- Menggunakan penyepit, celup biskut ke dalam coklat dan letak di dalam cawan kertas.
- Biarkan coklat beku sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
Biskut Ferrero Rocher
Biskut Ferrero Rocher shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi