4 Jun 2017 0 comments

Biskut Ferrero Rocher

Biskut Ferrero Rocher -

Biskut Ferrero Rocher

Bahan-bahan
250 gm mentega
80 gm gula icing
20 gm cornflakes kisar
350 gm tepung gandum
100 gm serbuk badam, sangai
40 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (peragup biskut)
1/2 sudu teh esen vanilla
Kacang Hazelnut - di panggang sebentar (jika suka)

Salutan
Almond nibs secukupnya
3 biji putih telur

Celupan
300 gm Coklat masakan
40 gm coco butter


Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula, hingga sebati.  Masukkan esen vanilla.
  2. Kemudian masukkan tepung gandum, emplex, serbuk badam, tepung jagung dan cornflakes kisar.
  3. Uli sebati.
  4. Panaskan oven suhu 150c.
  5. Bulatkan adunan sebesar guli (10gm), masukkan kacang hazel di tengahnya dan bulatkan kembali.
  6. Atur di dalam dulang pembakar yang di lengser dgn marjerin.
  7. Bakar pada suhu 150c selama 20 - 25 minit.
  8. Sejukkan biskut sebentar, kemudian celup biskut yang dibakar ke dalam telur putih.kemudian golekkan dengan almond nibs.
  9. Bakar semula lebih kurang 5 minit. 
  10. Cairkan coklat masakan dan coco butter secara double boil.
  11. Menggunakan penyepit, celup biskut ke dalam coklat dan letak di dalam cawan kertas.
  12. Biarkan coklat beku sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
Note :  Cara kedua, doh yang di bulatkan di celup ke dalam putih telur dan di golek ke dalam almond nibs sebelum di bakar.

Biskut Ferrero Rocher


Biskut Ferrero Rocher shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
3 Jun 2017 0 comments

Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies

Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies -

Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies

Bahan-bahan
250 gm mentega - dilembutkan
100 gm gula kaster
1/2 sudu kecil esen badam
260 gm tepung gandum
40 gm cornflakes kisar
1/2 cawan jem strawberry

Cara membuatnya:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 C.
  2. Pukul mentega dan gula hingga sebati, masukkan esen badam diikuti tepung dan cornflakes.
  3. Gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut.  Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
  4. Ambil sedikit doh dan gentel bulat (8 gm). Kemudian tekan sedikit dibahagian tengah dengan ibu jari atau belakang sudu metrik.
  5. Paip jem ditengahnya.
  6. Bakar lebih kurang 20 minit atau sehingga sedikit keperangan. Sejukkan seketika sebelum di hias dengan gula aising.

Gula Aising - Drizzle
125 gm gula aising
1/4 sudu kecil esen badam
2 sudu kecil susu segar

Satukan gula aising, esen badam dan susu di dalam satu mangkuk.  Gaul sebati, jika pekat tambah sedikit susu lagi.  Masukkan ke dalam piping bag dan drizzle di atas biskut


Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies


Biskut Ibu Jari / Thumbprint Cookies shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;