8 Aug 2017 0 comments

Biskut Rocky Road

Biskut Rocky Road -

Biskut Rocky Road
Resipi :  Chef Zam
di cuba oleh K1

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan (250 g) cokelat masakan (dark)
1/2 cawan (100 g) mentega (unsalted)
2 sudu besar golden syrup
150 g pretzels- dipatah-patahkan
100 g mini marshmallow
¼ cawan (50 g) badam- dicincang kasar
1/3 cawan (50 g) buah ceri kering

Kaedah:
  1. Sapu mentega dan alaskan acuan empar segi dengan kertas minyak.
  2. Cairkan cokelat, mentega dan golden syrup dalam mangkuk yang diletakkan di atas periuk didihan air (double boil). Kemudian sejukkan sehingga pada suhu bilik.
  3. Masukkan pretzels, marshmallow, badam dan buah ceri dan gaulkan bersama adunan cokelat sehingga sebati.
  4. Alihkan ke dalam acuan, tekan dan ratakan. Sejukkan selama 2 jam. Potong mengikut saiz pilihan anda.

Biskut Rocky Road


Biskut Rocky Road shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Aug 2017 0 comments

Daging Masak Hitam Sarawak

Daging Masak Hitam Sarawak -

Resepi : Daging Masak Hitam Sarawak
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan
700 gram daging bahagian peha - potong nipis - bilas dan toskan

Bahan A -  Perap
2 labu bawang merah besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 batang serai - hiris
7 biji buah prune
3 sudu besar kismis
4 sudu besar kerisik
4 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin atau garam
3 sudu besar tomato puri atau tomato sos
2 sudu besar parutan gula melaka
1 cawan susu cair

Kisar semua bahan-bahan di atas hingga halus, gaul bersama daging.  Perap semalaman di dalam peti sejuk.

Bahan B - Tumis
3 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah - hiris nipis
3 sudu besar cili kering kisar jika suka pedas

Cara-cara :
  1. Panaskan  minyak sapi dan tumis bawang merah hingga garing. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga. Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan bahan yang diperap. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat.
  4. Hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.
Daging Masak Hitam Sarawak


Daging Masak Hitam Sarawak shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;