15 Aug 2017 0 comments

Ayam Betutu Bali

Ayam Betutu Bali -

Ayam Betutu Bali

Bahan-bahan
1 ekor ayam, buang bahagian dalam
1 biji limau nipis
1 sudu teh garam

Cuci bersih ayam, lumur dengan jus limau dan garam, biarkan selama 10 minit.

Bahan Kisar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili merah
2 batang serai, bahagian putih
1 inci belacan atau 1/2 kiub pati ikan bilis
2 cm kunyit hidup
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 cm halia
2 cm lengkuas
Garam dan gula merah secukupnya

Hiris semua bahan dan kisar hingga halus.

Bahan Isi
100 gram pucuk ubi, celur dan hiris halus
4 helai daun limau purut, hiris
Minyak untuk menumis

Daun pisang untuk membungkus
Tali dan lidi

Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.  Angkat dan bahagikan tumisan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dicampurkan dengan daun ubi dan daun limau purut, Gaul hingga rata.
Satu bahagian lagi di lumurkan pada ayam.  Cucuk badan ayam di beberapa tempat dengan garpu supaya bahan tumisan menyerap ke dalam.
Sumbat tumisan daun ubi ke dalam rongga ayam hingga padat.  Semat bahagian bawah dengan lidi supaya isinya tidak terkeluar.

Bungkus ayam dengan daun pisang dan ikat.

Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 25 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu.
Keluarkan daun pisang dan panggang ayam tadi di dalam oven pada suhu 200C hingga masak.
Sajikan ayam dengan dibelah bersama isinya.

Ayam Betutu Bali


Ayam Betutu Bali shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Aug 2017 0 comments

Nasi Kunyit

Nasi Kunyit -

Nasi Kunyit

Bahan-Bahan
3 pot beras Basmathi
3 cawan air
1 cawan susu sejat atau santan pekat
1 batang serai - di ketuk
4 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 helai daun pandan - simpul
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar minyak sapi atau minyak masak

Pelengkap Nasi Kunyit
Telur dadar, hiris
Ayam goreng / Ayam panggang
Sambal tumis tempe atau kentang
Sambal Ikan Bilis

Penyediaan :

  1. Cuci beras hingga bersih.  Rendam 1/2 jam dan toskan.
  2. Jika menggunakan beras biasa tidak perlu di rendam.
  3. Panaskan minyak, tumis serai, daun pandan, bawang merah dan putih hingga naik bau.
  4. Masukkan beras yang di tos,  Gaul hingga air mengering,
  5. Alihkan ke dalam periuk nasi letrik, masukkan air, susu, garam dan serbuk kunyit.   Kacau rata,
  6. On periuk nasi.  Setelah masak, gemburkan nasi dengan garfu supaya nasi tidak patah.
  7. Hidang dengan lauk kegemaran.


Nasi Kunyit


Nasi Kunyit shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;