22 Feb 2018 0 comments

Kuih Lopes Segitiga

Kuih Lopes Segitiga -

Kuih Lopes Segitiga

Bahan A
2 cawan beras pulut, rendam 2 jam
1 1/2 cawan air
1/2 cawan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Daun pisang potong 3in lebar 8in panjang
Tali untuk mengikat

Bahan B
2 cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
Gaul rata dan kukus selama 15 minit

Sirap Gula Merah
250 gm gula merah
1/4 cawan gula pasir
300 ml air
Satukan dalam periuk dan masak hingga gula larut.  Tapis dan sejukkan.

Cara-cara :
Tanak pulut setengah masak bersama air, air pandan, pewarna dan garam.
Bila air kering, kacau biar rata dan angkat.
Buat kelongsong segitiga daun pisang, masukkan pulut dan lipat dengan kemas.
Ikat dengan tali rafia supaya tidak terbuka.
Masukkan ke dalam periuk dengan air hampir tenggelam pulut.
Masak dengan api kecil selama 1 jam atau sehingga air mengering.
Boleh juga di kukus selama 1 jam.
Golek di atas kelapa parut dan hidang bersama sirap gula merah.

Kuih Lopes Segitiga


Kuih Lopes Segitiga shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Feb 2018 0 comments

Ayam Oren

Ayam Oren -

Ayam Oren

Bahan A
3 keping peha ayam (Debone) dengan kulit
1 sudu besar kicap cair
1 sudu teh garam
2 sudu kecil gula
1 sudu besar jus lemon

Cuci ayam dan toskan.  Buat beberapa kelaran di bahagian bawahnya.
Perap dengan kicap cair, garam, gula dan jus lemon selama 15 minit.

Bahan B
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar parutan kulit oren
1/4 cawan jus oren
1 sudu besar oren sunquick

Cara-cara :
Panaskan kuali non stick, goreng ayam tanpa minyak hingga kulitnya keperangan.
Kemudian terbalikkan dan biarkan isi ayam masak.
Angkat dan hiris.  Ketepikan.
Dalam kuali yang sama, masukkan 1 sudu besar gula dan jus oren.
Masak hingga gula larut.  Kemudian masukkan oren sunquick.
Masukkan hirisan ayam dan parutan kulit oren.
Masak hingga hampir pekat.  Gaul hingga ayam bersalut rata.
Enak di makan begitu saja atau dengan nasi.
Ayam Oren


Ayam Oren shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;