26 Feb 2018 0 comments

Ayam Gantung Chinese

Ayam Gantung Chinese -

Ayam Gantung Chinese
Di cuba oleh Kak Wan
Resipi Chef HassanHen

Bahan-bahan
1 ekor ayam dengan kulit, cuci bersih
gantungkan dengan pencangkuk supaya senang di pegang.
2 1/2 cawan air
8 sudu besar cuka makan
2 sudu besar gula pekat maltose atau golden syrup

Didihkan air, masukkan cuka dan gula pekat, kacau hingga larut.
Kemudian siram seluruh ayam hingga kulitnya menjadi tegang dan berbintil2.


Bahan Rempah
1 sudu besar chinese 5 spice
1 sudu kecil serbuk pati ayam / ajinamoto
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kayu manis (optional)

Satukan semua rempah, sumbat dalam perut ayam hingga rata,
Pasti rempah atau minyak tidak terkena pada kulit luar ayam supaya kulitnya cantik bila di masak.
Kemudian gantung selama sejam atau lebih sehingga airnya kering.
Boleh di goreng atau di panggang.

Ayam Goreng  :  Goreng dalam minyak yang penuh dengan api sederhana hingga masak sekata.
Ayam Panggang :  Bakar pada suhu 160C api atas dan bawah selama 1 jam atau sehingga masak.

Ayam Gantung mempunyai rasa yang manis dan kulitnya garing dan rangup.
Enak di makan begitu saja bersama sos atau di hidang dengan nasi ayam.

Ayam Gantung Chinese


Ayam Gantung Chinese shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Feb 2018 0 comments

Kuih Tako Jagung

Kuih Tako Jagung -

Bahan-bahan
1 tin jagung (whole kernel)
12 kotak pandan / gelas kecil

Lapisan Bawah
250 ml air
80 gm gula
25 gm tepung Hun Kwe
2 sudu besar jagung whole kernel

4 sudu besar jagung whole kernel**

Kisar semua lapisan bawah hingga halus
Tuang ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga kental.
Masukkan 4 sudu besar** jagung whole kernel dan gaul rata.
Masukkan separuh adunan ke dalam kotak pandan.
Sementara itu sediakan lapisan atas.

Lapisan Atas
150 ml santan kotak
100 ml air
25gm tepung Hun Kwe
1/4 sudu kecil garam halus

Satukan lapisan atas, masak di atas api perlahan hingga kental.
Kacau hingga rata dan tuang ke atas lapisan bawah.
Sejukkan.  Enak di hidang dingin.
Kuih Tako Jagung


Kuih Tako Jagung shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;