1 Mar 2018 0 comments

Bibimbap

Bibimbap -

Bibimbap
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan Sayuran Celur :
Sayur bayam, Taugeh, Kobis
dicelur berasingan dengan air panas dan sedikit garam, toskan

Bahan Sayuran Goreng :
Lobak merah, hiris memanjang
Kobis di hiris halus
Cendawan di hiris

Lobak merah, kobis dan cendawan di goreng berasingan hingga lembut.
dengan sedikit minyak dan di perasa dengan sedikit garam dan lada sulah.

Lain-lain Sampingan :
Seaweed, di carik
Timun hiris memanjang
Telur, digoreng mata kerbau

*** Bahan-bahan boleh di tukar ganti mengikut suka

Bahan Daging Goreng :
300 gm daging
4 ulas bawang putih, parut
1 inci halia, parut
1 sudu kecil kicap cair
2 sudu kecil madu
1 sudu kecil garam

Bahan Nasi :
2 cawan Beras sushi
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil gula
1 sudu besar cuka makan

Sos Gochujang
2 sudu besar pes cili / serbuk cili
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil gula
2 sudu besar taucu, siram air, tos
Air panas secukupnya

Langkah  1 :
Daging di cuci dan dipotong nipis.
Gaul bersama garam, bawang putih, halia, kicap soya dan sedikit madu.
Perap 3 jam di dalam peti sejuk.
Goreng dengan sedikit minyak hingga masak.

Langkah  2 :
Cuci beras, masukkan air, gula dan cuka.
Masak di dalam periuk nasi letrik hingga masak.

Langkah 3 : Sos Gochujang
Lecek taucu hingga halus dan campurkan dengan semua bahan sos.
Panaskan dengan api kecil sampai mendidih.
Sesuaikan rasa dan kepekatannya.

CARA HIDANGAN
Masukkan nasi di tengah mangkuk.
Susun sayuran celur dan goreng, dan daging goreng di tepi mangkuk.
Akhir sekali letak telur mata di tengahnya,
Renjis dengan sedikit minyak bijan, taburan seaweed, bijan sangai dan sos gochujang.
Gaulkan kesemuanya sebelum makan.
Bibimbap


Bibimbap shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
27 Feb 2018 0 comments

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake -

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake 

Lemon Curd
3 biji telur
120 ml jus lemon (2 biji)
120gm gula pasir
2 sudu besar parutan kulit lemon (sagat halus)
60 gm mentega
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar whip cream (double cream)
Cara-cara :
Telur di pukul ringan, masukkan gula dan di ikuti bahan-bahan yang lain, gaul hingga rata.
Masak dengan api sederhana dan kacau tanpa henti hingga pekat.
Tutup api, biarkan di atas dapur dan kacau hingga wapnya hilang.
Masukkan ke dalam bekas tertutup dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di gunakan.

Dasar Kek
150gm biskut digestive - dihancurkan
70gm mentega cair

Adunan Keju
250 gm cream cheese - suhu bilik
60 gm gula kaster
4 sudu besar lemon curd**
140 ml sour cream atau yogurt
150 ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin halal (cap kijang, bunga raya, nona)
50ml air

Glaze / Topping
1/2 sudu besar gelatin
50ml air
4 sudu besar lemon curd
Loyang 7" Loose Base Tin

Peenyediaan Dasar Kek :  
Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata,
Ratakan dan tekan padat ke dasar loyang.
Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.

atau boleh di bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C dan biarkan sejuk.

Adunan Keju :
  1. Pukul whipping cream hingga kental.  Ketepikan.
  2. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar sehingga kembang.  
  3. Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau cairkan secara double boil.  Ketepikan.
  4. Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan sebati.  
  5. Masukkan lemon curd dan yogurt, putar sebati.
  6. Tuang gelatin cair, gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan whipping cream, kaup balik hingga sebati.
  8. Tuang adunan keju dan ratakan di atas dasar kek.  
  9. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
Glaze / Topping : 
Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin, biar sebentar.
Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil.
Gaul bersama lemon curd hingga rata,
Apabila suam, tuang ke atas adunan keju.
Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.

*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong.
Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.

Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake


Kek Keju Dadih Lemon / Lemon Curd Cheese Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;