Bibimbap
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan Sayuran Celur :
Sayur bayam, Taugeh, Kobis
dicelur berasingan dengan air panas dan sedikit garam, toskan
Bahan Sayuran Goreng :
Lobak merah, hiris memanjang
Kobis di hiris halus
Cendawan di hiris
Lobak merah, kobis dan cendawan di goreng berasingan hingga lembut.
dengan sedikit minyak dan di perasa dengan sedikit garam dan lada sulah.
Lain-lain Sampingan :
Seaweed, di carik
Timun hiris memanjang
Telur, digoreng mata kerbau
*** Bahan-bahan boleh di tukar ganti mengikut suka
Bahan Daging Goreng :
300 gm daging
4 ulas bawang putih, parut
1 inci halia, parut
1 sudu kecil kicap cair
2 sudu kecil madu
1 sudu kecil garam
Bahan Nasi :
2 cawan Beras sushi
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil gula
1 sudu besar cuka makan
Sos Gochujang
2 sudu besar pes cili / serbuk cili
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil gula
2 sudu besar taucu, siram air, tos
Air panas secukupnya
Langkah 1 :
Daging di cuci dan dipotong nipis.
Gaul bersama garam, bawang putih, halia, kicap soya dan sedikit madu.
Perap 3 jam di dalam peti sejuk.
Goreng dengan sedikit minyak hingga masak.
Langkah 2 :
Cuci beras, masukkan air, gula dan cuka.
Masak di dalam periuk nasi letrik hingga masak.
Langkah 3 : Sos Gochujang
Lecek taucu hingga halus dan campurkan dengan semua bahan sos.
Panaskan dengan api kecil sampai mendidih.
Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
CARA HIDANGAN
Masukkan nasi di tengah mangkuk.
Susun sayuran celur dan goreng, dan daging goreng di tepi mangkuk.
Akhir sekali letak telur mata di tengahnya,
Renjis dengan sedikit minyak bijan, taburan seaweed, bijan sangai dan sos gochujang.
Gaulkan kesemuanya sebelum makan.
Bibimbap
Bibimbap shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment