29 Mar 2018

Lemon Chicken

Lemon Chicken -

Lemon Chicken
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Perap
2 ketul paha ayam, ambil isinya
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil halia kisar
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Gaul isi ayam bersama serbuk lada putih, garam dan halia kisar.
  2. Perap di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
  3. Satukan tepung jagung, tepung gandum dan baking soda di dalam mangkuk.
  4. Keluarkan ayam dan gaul bersama telur hingga rata.
  5. Celup ke dalam campuran tepung dan salut hingga rata.
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga timbul.
  7. Jangan goreng terlalu lama, nanti isi ayam menjadi keras.
  8. Angkat dan toskan.


Sos Lemon
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1/4 cawan jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air

Cara-cara :
  1. Panaskan kuali, cairkan mentega dan masukkan air.
  2. Tambah jus lemon, gula dan parutan kulit lemon.
  3. Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
  4. Sesuaikan kepekatannya.
  5. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
  6. Tabur sedikit parutan kulit lemon sebagai hiasan.


Lemon Chicken





Lemon Chicken shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;