14 Mar 2018 0 comments

Kimchi Stew

Kimchi Stew -

Kimchi Stew

Bahan-bahan
3 cawan air
1/2 inci halia di ketuk
100 gm isi ayam, hiris nipis
100 gm sotong kurita - jika suka
2 cawan kimchi bersama jusnya
1/2 labu bawang holand, hiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 keping tauhu, potong 9
1 sudu besar hirisan daun bawang
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
  1. Masak air dan halia hingga mendidih.
  2. Kemudian celur isi ayam dan sotong sebentar.   Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan kimchi, bawang hiris, garam, gula dan serbuk lada hitam.
  4. Reneh sebentar, atur isi ayam dan sotong di atasnya.
  5. Akhir sekali masukan potongan tauhu.
  6. Tutup dengan penutup periuk dan renehkan sebentar.
  7. Angkat dan tabur dengan hirisan daun bawang.
  8. Hidang bersama nasi atau mee.

Kimchi Stew


Kimchi Stew shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Mar 2018 0 comments

Yong Tau Fu

Yong Tau Fu -

Yong Tau Fu

Bahan Inti Yong Tau Fu
1 cawan isi ayam cincang
1 cawan isi ikan tenggiri cincang
1 sudu besar cili merah cincang
1 sudu besar daun bawang cincang
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :
Gaulkan semua bahan-bahan inti hingga sebati.
Isikan inti ke dalam sayuran dan tauhu.

Bahan Yong Tau Fu
2 keping tauhu, belah 2 (tiga segi), korek isi tengah dengan sudu
4 keping tauhu pok, belah atas
1 terung panjang, potong 1/2in dan belah 2 (jangan putus) rendam air
1 peria, potong 1/2in, keluarkan isi tengahnya
4 bendi, belah atas
2 cili merah, belah atas
2 cili hijau, belah atas

Cara-cara :
Isikan inti ke dalam sayuran-sayuran dan tauhu.  Setelah siap goreng sebentar.
Angkat dan toskan.

Lain-lain Bahan - di celur sebentar
Kangkung, Fish ball, fish cake, crabstick, sosej atau yang di sukai.
Bijan sangai untuk taburan.

Kuah Chinese Style Chef Hassanhen
3 sudu besar minyak wangi (minyak bawang putih)
1 sudu besar tos tiram
1 sudu kecil kicap hitam
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar tauchu
1 cawan air
2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air

Cara-cara :
Masukkan bahan kuah ke dalam kuali kecuali tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan yong tau fu, masak sambil di balik-balikkan sebentar.
Angkat dan toskan ke dalam pinggan.
Tuang bancuhan tepung jagung di dalam kuah dan reneh hingga hampir pekat.
Tuang ke atas yong tau fu.

Bahan Kuah Hitam :
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos masam manis
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
4 sudu besar gula perang / gula melaka
3 cawan air

Cara-cara :
Satukan semua bahan dan kisar hingga hancur.
Tuang ke dalam periuk dan masak api sederhana hingga pekat dan mendidih.
Sesuai untuk sos yong tau fu, sotong kangkung dan rojak tauhu.

Bahan Kuah Merah :

Bahan Kisar
1/2 cawan kacang tanah goreng
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula pasir
3 cawan air
1/2 sudu kecil garam

- Kisar semua bahan hingga kacang hancur.  Ketepikan.

Bahan Tumis
2 biji bawang putih, di ketuk
4 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar minyak

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang dan cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan kisar tadi dan masak hingga kuah hampir pekat.
Sesuai untuk sos yong tau fu, sotong kangkung dan rojak tauhu.

Yong Tau Fu


Yong Tau Fu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;