18 Mar 2018 0 comments

Ikan Laici Masam Manis

Ikan Laici Masam Manis -

Ikan Laici Masam Manis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana
1/3 cawan tepung jagung

Cara :
Cuci ikan, belah bahagian bawah, dari kedua arah.  Tulang ikan berada di tengah.
Keringkan ikan di atas tisu dapur.
Salutkan ikan dengan tepung jagung hingga rata, kemudian goreng hingga garing.
Angkat dan masukkan ke dalam pingan hidangan.  Ketepikan.

Bahan potong
1 biji cili merah, potong kasar
1/2 biji tomato, potong baji
1/2 labu bawang holand, potong baji
1/2 biji timun, buang pulur, potong serong
1/2 biji carrot, potong serong jika suka
1 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan Sos Laici
1/3 cawan air laici
2 sudu besar sos plum
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cuka makan
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1/2 sudu kecil garam
5-6 biji laici

Cara-cara :
Satukan semua bahan sos di dalam mangkuk.
Sos plum, cili, tomato, cuka, gula, garam, air laici dan serbuk pati ayam.
Kacau sos hingga bergaul rata.  Ketepikan.
Kemudian panaskan minyak, masukkan bahan potong dan masak sebentar saja.
Tuang bancuhan sos, kacau dan biar mendidih.
Akhir sekali masukkan laici, kacau rata dan tuang ke atas ikan.

Ikan Laici Masam Manis




Ikan Laici Masam Manis shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
15 Mar 2018 0 comments

Air Jagung Berkrim

Air Jagung Berkrim -

Air Jagung Berkrim

Bahan-Bahan
6 cawan air
1 tongkol jagung (hiris isinya)
1 helai daun pandan
1/2 tin susu sejat
1/2 cawan kordial Jagung
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin jagung berkrim
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam
setitis pewarna oren

Ais secukupnya

Cara-cara :
Kisar isi jagung dan air hingga halus, kemudian tapis.
Satukan bersama bahan-bahan lain dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Biarkan sejuk.  Tuang di dalam jug / gelas dengan ais secukupnya.
Tambah ais cream vanila atau jagung jika suka.

Air Jagung Berkrim


Air Jagung Berkrim shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;