Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana
1/3 cawan tepung jagung
Cara :
Cuci ikan, belah bahagian bawah, dari kedua arah. Tulang ikan berada di tengah.
Keringkan ikan di atas tisu dapur.
Salutkan ikan dengan tepung jagung hingga rata, kemudian goreng hingga garing.
Angkat dan masukkan ke dalam pingan hidangan. Ketepikan.
Bahan Hiris
1 labu bawang merah besar
3 tangkai cili padi hijau, jika suka pedas boleh tambah
1 tangkai cili hijau
3 tangkai daun bawang, potong 1 in panjang
1/2 in halia muda
1/2 batang carrot jika suka
Bahan Kisar halus
3 hiris halia
3 tangkai daun bawang
Bahan Perasa
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1 1/2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar minyak wangi (minyak bawang putih)
1 sudu kecil bawang putih goreng
1 sudu besar gula
Hiasan : Potongan daun ketumbar
Cara-cara :
Gaul bahan hiris bersama bahan kisar dan bahan perasa hingga rata.
Letak di atas ikan goreng, sedia di hidangkan dan tidak perlu di masak.
Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style
Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi