29 Mar 2018 0 comments

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style -

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap sederhana
1/3 cawan tepung jagung

Cara :
Cuci ikan, belah bahagian bawah, dari kedua arah.  Tulang ikan berada di tengah.
Keringkan ikan di atas tisu dapur.
Salutkan ikan dengan tepung jagung hingga rata, kemudian goreng hingga garing.
Angkat dan masukkan ke dalam pingan hidangan.  Ketepikan.

Bahan Hiris 
1 labu bawang merah besar
3 tangkai cili padi hijau, jika suka pedas boleh tambah
1 tangkai cili hijau
3 tangkai daun bawang, potong 1 in panjang
1/2 in halia muda
1/2 batang carrot jika suka

Bahan Kisar halus
3 hiris halia
3 tangkai daun bawang

Bahan Perasa
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1 1/2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar minyak wangi (minyak bawang putih)
1 sudu kecil bawang putih goreng
1 sudu besar gula

Hiasan :  Potongan daun ketumbar

Cara-cara :
Gaul bahan hiris bersama bahan kisar dan bahan perasa hingga rata.
Letak di atas ikan goreng, sedia di hidangkan dan tidak perlu di masak.

Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style



Ikan Goreng 3 Rasa Chinese Style shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Mar 2018 0 comments

Nasi Ayam Hainan

Nasi Ayam Hainan -

Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan
2 keping paha ayam
1 ikat daun bawang, simpul
1 inci halia ketuk
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 liter air

Air ais untuk merendam
Cara-cara :
  1. Satukan air, daun bawang, garam dan halia.  Masak hingga mendidih.
  2. Celup ayam sebentar, kemudian angkat untuk mengelakkkan ayam mengecut jika terus di masukkan dalam air mendidih.
  3. Masukkan kembali ayam ke dalam periuk.  Masak dengan api sederhana selama 10 minit dan tutup periuk.
  4. Perlahankan api dan biarkan ayam mereneh selama 15 minit.
  5. Angkat ayam dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.  Rendam selama 1/2 jam.
  6. Ketepikan stok rebusan ayam untuk nasi dan sup.
Bahan Nasi
2 pot beras, cuci dan toskan
3 1/2 cawan air rebusan ayam
1 inci halia, ketuk
2 ulas bawang putih, ketuk
1 batang serai, ketuk
2 helai daun pandan
2 sudu besar marjerin / mentega
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil serbuk pati ayam

Cara-cara :
  1. Panaskan marjerin dan minyak, tumis bawang, halia, serai dan daun pandan hingga naik bau.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga bergaul rata.
  3. Alihkan nasi ke dalam periuk dan tambahkan air rebusan dan serbuk pati ayam.
  4. Masak nasi menggunakan periuk nasi letrik atau boleh di kukus selama 20 minit.

Sos Cili
8 tangkai cili merah, potong
6 ulas bawang putih, hiris
1 1/2 inci halia, hiris
1 batang serai, hiris halus
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
5 sudu besar cuka makan
1/3 cawan air rebusan ayam

Cara-cara :
Kisar cili, bawang, halia, serai dan air rebusan hingga halus.
Masukkan cuka, gula dan garam secukupnya.

Sos Kicap
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 sudu besar minyak untuk menumis
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar gula
1/3 cawan air rebusan ayam
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air

Cara-cara :
Tumis bawang putih hingga perang.
Masukkan air rebusan, sos tiram, kicap cair dan gula.
Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
Sesuaikan kepekatannya.

Sup
Didihkan baki air rebusan, tambah kiub ayam.
Boleh tambah carrot, fish ball jika suka.
Hidang dengan taburan daun bawang dan bawang goreng.

Nasi Ayam Hainan


Nasi Ayam Hainan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;