31 Mar 2018 0 comments

Grill Kway Teow Daging

Grill Kway Teow Daging -

Grill Kway Teow Daging
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus kway teow, cuci dan toskan
1 cawan taugeh
3 tangkai daun kuchai, potong 1 in
1 biji telur
100gm daging lembu
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar minyak masak

Bahan Perasa
3 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap seasoning

Cara-cara :
  1. Daging di hiris nipis, gaul bersama tepung jagung hingga rata.
  2. Masukkan lada putih, kicap cair dan minyak, gaul hingga sebati.  Perap sebentar.
  3. Panaskan kuali, masukkan  minyak dan tumis bawang putih hingga perang.
  4. Masukkan daging perap dan masak hingga daging berubah warna.
  5. Masukkan kway teow, masak dengan api besar hingga kway teow menjadi mengerutu dan terbakar.
  6. Kemudian masukkan semua bahan-bahan perasa dan gaul rata.
  7. Kosongkan tengah kuali, pecahkan telur dan tutup dengan kway teow.
  8. Biarkan sebentar sehingga telur masak.
  9. Kemudian gaulkan telur bersama kway teow hingga rata.
  10. Letak taugeh dan daun kuchai, kacau sebentar dan angkat.
  11. Hidang bersama jeruk cili hijau.

Grill Kway Teow Daging


Grill Kway Teow Daging shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 Mar 2018 0 comments

Oats Butter Prawn

Oats Butter Prawn -

Oats Butter Prawn
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm udang
1 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cuci udang dan toskan.  Gaul bersama tepung jagung hingga rata.
Ayak untuk mengeluarkan lebihan tepung.
Panaskan minyak dan goreng udang sebentar tapi jangan terlalu lama.
Angkat dan toskan.

Bahan Tumis
2 tangkai daun kari, lurut daunya
3 sudu besar oats
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 batang serai, hiris halus
3 tangkai cili padi, hiris kecil
1 biji telur, kocok ringan
4 sudu besar marjerin / mentega

Cara-cara :
Satukan di dalam mangkuk, daun kari, oats, serbuk pati ayam, serai dan cili hiris.
Dalam kuali, panaskan mentega hingga cair,
Tuang telur dan kacau tanpa henti dengan belakang senduk hingga bertali.
Masukkan campuran oats dan udang goreng tadi, kacau rata.
Angkat dan toskan dengan penapis hingga minyak kering.
Masukkan ke dalam pingan hidangan.

Oats Butter Prawn


Oats Butter Prawn shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;