3 Jul 2018 0 comments

Bingka Kacang Merah Sirap Rose

Bingka Kacang Merah Sirap Rose -

Bingka Kacang Merah Sirap Rose
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan kacang merah rebus
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
2 cawan santan kotak
1 cawan gula
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar sirap rose
Sedikit bijan untuk hiasan

3 loyang kemboja atau loyang 9in (leser dengan minyak)

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk besar kecuali kacang rebus dan bijan.
  2. Whisk hingga sebati dan tapis atau boleh juga di blend dengan pengisar.
  3. Gaul rata dan masak sebentar hingga naik wap.
  4. Bila adunan bahagian bawah sedikit berketul, tutup api dan whisk hingga rata.
  5. Masukkan kacang merah dan gaul sebati.
  6. Panaskan loyang di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
  7. Tutup api dan tuang adunan hingga penuh.  Tabur atasnya dengan bijan.
  8. Masak sebentar dengan api kecil selama 5 minit.
  9. Panaskan oven pada suhu 175C, alihkan loyang ke dalam oven.
  10. Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
  11. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

Bingka Kacang Merah Sirap Rose


Bingka Kacang Merah Sirap Rose shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 May 2018 0 comments

Puding Sagu Selasih Gula Merah

Puding Sagu Selasih Gula Merah -

Puding Sagu Selasih Gula Merah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan sago kecil
1 sudu besar biji selasih
1 liter air untuk merebus
1 cawan santan pekat (kotak)
1/2 sudu besar gula
1/4 cawan air
1/4 sudu teh garam

Sirap Gula
1 cawan gula merah
1/3 cawan air
2 helai daun pandan

Satukan gula merah, air dan daun pandan.
Masak hingga gula larut, kemudian tapis.  Biarkan sejuk.

Potongan buah-buahan yang di sukai

Cara-cara :
  1. Rendam biji selasih hingga kembang, toskan.  Cuci sagu, toskan.  
  2. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan sagu.  
  3. Masak hingga sagu menjadi jernih.  Angkat dan toskan ke dalam penapis.
  4. Alirkan air paip ke atas sagu dan bilas beberapa kali sehingga kanjinya hilang.
  5. Toskan sekali lagi kemudian gaulkan dengan selasih.  
  6. Dalam periuk, satukan santan, gula, air dan garam.  
  7. Masak hingga panas saja, tidak perlu mendidih.
  8. Sejukkan santan dahulu, kemudian gaulkan dengan sago selasih tadi.
  9. Masukkan ke dalam gelas tinggi atau cawan dessert dan simpan di dalam peti sejuk.
  10. Untuk menghidang, tuang sirap gula merah dan tabur dengan potongan buah-buahan.

Puding Sagu Selasih Gula Merah


Puding Sagu Selasih Gula Merah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;