4 Jul 2018 0 comments

Satay Lilit Ayam

Satay Lilit Ayam -

Satay Lilit Ayam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
300 gram isi ayam kisar
200 gram isi udang kisar
2 sudu besar santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1 sudu besar pati ayam KNORR
2 helai daun limau purut, hiris halus
15 batang serai untuk tusukan

Bahan Tumis (Kisar)
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit, di bakar dahulu
1 biji buah keras, di bakar dahulu
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk belacan
3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-cara :
  1. Kisar bahan tumis hingga halus.  Kemudian tumis hingga naik bau.  
  2. Angkat dan biarkan sejuk dulu.
  3. Gaulkan bersama isi ayam dan udang kisar, hirisan daun limau, serbuk pati ayam, garam dan gula hingga rata.
  4. Ambil sedikit aduan dan lilitkan di batang serai.
  5. Bakar dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak hingga masak.
  6. Balut dahulu hujung batang serai dengan aluminium foil untuk mengelakkannya hangus.

Kuah Lemak Telur Asin
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam KNORR
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan kuning telur masin dan kacau hingga hancur.
  3. Tuang santan, susu cair, perasakan dengan serbuk pati ayam, gula dan garam.
  4. Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.  
  5. Apabila masak, siram kuah lemak ke atas satay lilit.

Satay Lilit Ayam


Satay Lilit Ayam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
3 Jul 2018 0 comments

Bingka Kacang Merah Sirap Rose

Bingka Kacang Merah Sirap Rose -

Bingka Kacang Merah Sirap Rose
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan kacang merah rebus
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
2 cawan santan kotak
1 cawan gula
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar sirap rose
Sedikit bijan untuk hiasan

3 loyang kemboja atau loyang 9in (leser dengan minyak)

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk besar kecuali kacang rebus dan bijan.
  2. Whisk hingga sebati dan tapis atau boleh juga di blend dengan pengisar.
  3. Gaul rata dan masak sebentar hingga naik wap.
  4. Bila adunan bahagian bawah sedikit berketul, tutup api dan whisk hingga rata.
  5. Masukkan kacang merah dan gaul sebati.
  6. Panaskan loyang di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
  7. Tutup api dan tuang adunan hingga penuh.  Tabur atasnya dengan bijan.
  8. Masak sebentar dengan api kecil selama 5 minit.
  9. Panaskan oven pada suhu 175C, alihkan loyang ke dalam oven.
  10. Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
  11. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

Bingka Kacang Merah Sirap Rose


Bingka Kacang Merah Sirap Rose shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;