6 Jul 2018 0 comments

Kek Pisang Moist

Kek Pisang Moist -

Kek Pisang Moist
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  Mariana Zainal

Bahan-bahan
3 biji pisang berangan /7 biji pisang mas, potong
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur gred A
1 cawan minyak masak
1 sudu besar jus lemon / limau nipis
Secubit garam..

Bahan Ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder

Hiasan :  Potongan pisang di hiris tebal supaya tidak tenggelam

Loyang 8 x 8 (tebal) atau 10 x 10 (nipis)
- Leser mentega dan alas baking paper

Cara-cara :
  1. Satukan minyak, telur, gula dan garam ke dalam pengisar.
  2. Kisar selama 5 - 6 minit.  Masukkan pisang, jus lemon dan kisar sekejap saja.
  3. Satukan bahan ayak dalam bekas, tuang bahan kisar dan whisk hingga sebati.
  4. Panaskan oven 10 minit, suhu 150C api atas dan bawah.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang dan susun hirisan pisang.
  6. Bakar selama 50 minit atau hingga masak.


Nota :  Untuk kek lebih tahan lama, tak perlu letakkan hirisan pisang.
Kek boleh juga di kukus selama 1 jam.
Kek Pisang Moist


Kek Pisang Moist shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Jul 2018 0 comments

Satay Lilit Ayam

Satay Lilit Ayam -

Satay Lilit Ayam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
300 gram isi ayam kisar
200 gram isi udang kisar
2 sudu besar santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1 sudu besar pati ayam KNORR
2 helai daun limau purut, hiris halus
15 batang serai untuk tusukan

Bahan Tumis (Kisar)
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit, di bakar dahulu
1 biji buah keras, di bakar dahulu
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk belacan
3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-cara :
  1. Kisar bahan tumis hingga halus.  Kemudian tumis hingga naik bau.  
  2. Angkat dan biarkan sejuk dulu.
  3. Gaulkan bersama isi ayam dan udang kisar, hirisan daun limau, serbuk pati ayam, garam dan gula hingga rata.
  4. Ambil sedikit aduan dan lilitkan di batang serai.
  5. Bakar dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak hingga masak.
  6. Balut dahulu hujung batang serai dengan aluminium foil untuk mengelakkannya hangus.

Kuah Lemak Telur Asin
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam KNORR
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan kuning telur masin dan kacau hingga hancur.
  3. Tuang santan, susu cair, perasakan dengan serbuk pati ayam, gula dan garam.
  4. Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.  
  5. Apabila masak, siram kuah lemak ke atas satay lilit.

Satay Lilit Ayam


Satay Lilit Ayam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;