8 Jul 2018 0 comments

Kam Hiong Udang Karipoley

Kam Hiong Udang Karipoley -

Kam Hiong Udang Karipoley
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana
1 cawan tepung ubi
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Cuci udang, belah belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
  2. Kemudian gaulkan di dalam tepung hingga bersalut rata. 
  3. Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
  4. Tos dan ketepikan dulu.
Pes Kari Kam Hiong
4 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap Lea & Perrins
2 sudu besar kicap sotong
1/2 cawan air
1 sudu besar serbuk pati ayam KNORR

Satukan semua bahan pes hingga sebati,  Ketepikan.

Bahan Tumis
4 ulas bawang merah, cincang halus
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
2 batang serai, hiris halus
4 ulas bawang merah, hiris kasar
4 tangkai cili padi hijau, hiris halus
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 sudu besar minyak bawang putih

Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah cincang, serai dan udang kering hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan bawang hiris kasar, cili padi dan daun kari, tumis sebentar.
  3. Masukkan pes Kari Kam Hiong, tumis sekejap dan kacau hingga bergaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan udang yang di goreng dan gaul rata.
  5. Sedia di hidang.

Kam Hiong Udang Karipoley 



Kam Hiong Udang Karipoley shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Jul 2018 0 comments

Kek Pisang Moist

Kek Pisang Moist -

Kek Pisang Moist
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  Mariana Zainal

Bahan-bahan
3 biji pisang berangan /7 biji pisang mas, potong
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur gred A
1 cawan minyak masak
1 sudu besar jus lemon / limau nipis
Secubit garam..

Bahan Ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder

Hiasan :  Potongan pisang di hiris tebal supaya tidak tenggelam

Loyang 8 x 8 (tebal) atau 10 x 10 (nipis)
- Leser mentega dan alas baking paper

Cara-cara :
  1. Satukan minyak, telur, gula dan garam ke dalam pengisar.
  2. Kisar selama 5 - 6 minit.  Masukkan pisang, jus lemon dan kisar sekejap saja.
  3. Satukan bahan ayak dalam bekas, tuang bahan kisar dan whisk hingga sebati.
  4. Panaskan oven 10 minit, suhu 150C api atas dan bawah.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang dan susun hirisan pisang.
  6. Bakar selama 50 minit atau hingga masak.


Nota :  Untuk kek lebih tahan lama, tak perlu letakkan hirisan pisang.
Kek boleh juga di kukus selama 1 jam.
Kek Pisang Moist


Kek Pisang Moist shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;