9 Jul 2018 0 comments

Rendang Pedas Ikan Tongkol

Rendang Pedas Ikan Tongkol -

Rendang Pedas Ikan Tongkol
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol sederhana, potong tebal 1/2 in
1 biji limau nipis
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 sudu besar gula melaka cincang
sedikit garam
2 keping asam gelugor
2 1/2 cawan santan sederhana pekat

Bahan kisar
4 ulas bawang merah
2 batang serai
5 biji cili padi
1 sudu besar cili kering kisar
1/2 in kunyit hidup

Cara-cara :
  1. Cuci ikan dan perah jus limau nipis untuk hilangkan bau hanyir. 
  2. Dalam periuk satukan santan dan bahan kisar.  Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan, gula melaka dan asam gelugor, masak dengan api perlahan.
  4. Apabila kuah hampir pekat, masukkan garam dan daun kunyit.
  5. Gaul rata dan sedia di hidang.

Rendang Pedas Ikan Tongkol



Rendang Pedas Ikan Tongkol shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
8 Jul 2018 0 comments

Kam Hiong Udang Karipoley

Kam Hiong Udang Karipoley -

Kam Hiong Udang Karipoley
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana
1 cawan tepung ubi
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Cuci udang, belah belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
  2. Kemudian gaulkan di dalam tepung hingga bersalut rata. 
  3. Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
  4. Tos dan ketepikan dulu.
Pes Kari Kam Hiong
4 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap Lea & Perrins
2 sudu besar kicap sotong
1/2 cawan air
1 sudu besar serbuk pati ayam KNORR

Satukan semua bahan pes hingga sebati,  Ketepikan.

Bahan Tumis
4 ulas bawang merah, cincang halus
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
2 batang serai, hiris halus
4 ulas bawang merah, hiris kasar
4 tangkai cili padi hijau, hiris halus
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 sudu besar minyak bawang putih

Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah cincang, serai dan udang kering hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan bawang hiris kasar, cili padi dan daun kari, tumis sebentar.
  3. Masukkan pes Kari Kam Hiong, tumis sekejap dan kacau hingga bergaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan udang yang di goreng dan gaul rata.
  5. Sedia di hidang.

Kam Hiong Udang Karipoley 



Kam Hiong Udang Karipoley shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;